Rekordsalg av byggekraner

- For oss vil 2007 bli et rekordår når det gjelder salg av kraner til byggenæringen i Norge, sier salgs- og markedssjef Jan Ståle Døhl i Kranor AS til Byggeindustrien. Nå er rekorden fra 1987 slått.

- I 1987 solgte vi 37 kraner. Hittil i år har vi solgt 44 kraner. Målet er å selge 50 kraner i 2007, sier Døhl. I tillegg er alle kranene i leieparken (150 kraner) utleid. Prisene er også gode.

- Det vi nå ser er at etterspørselen spesielt etter selvreisende kraner, har økt sterkt. Disse kranene erstatter de 25 tonns mobilkranene som man ofte brukte før. Det å bruke selvreisende kraner i stedet er langt mer økonomisk, sier han.

- Selv om mange foretrekker å leie i stedet for å kjøpe, har vi nå sett at mange uansett vil ha en egen park med kraner. Da slipper man å komme i den situasjon at arbeider må utsettes på grunn av at man ikke har tilgang på tilgjengelig utstyr. For mange entreprenører er det helt avgjørende for fremdriften og lønnsomheten i et prosjekt at man har handlingsrom, sier Døhl.

Det er spesielt de nye selvreisende kranene som Potain HD 40 og HDM 40 som har vært populære. De kalles IGO i dag, men er det samme konseptet.