Donerte museumsbygg til kommunen

Hordalands-entreprenøren Brødrene Ulveseth feiret denne helga stort 75 års jubileum på Radisson SAS Hotel Norge i Bergen. Kveldens store overraskelse var at selskapet bygger et nytt museumsbygg i Fjell kommune - helt gratis.

Ingvald Rognaldsen som er onkel  til Atle Ulveseth har gjennom mange år samlet en rekke flotte hestevogner og redskaper. De står nå lagret i Reperbanen i Bergen. Men nå skal diss e flotte vognene få et nytt hus å komme til. Det skal bygges et musemsbygg på 1000 kvadratmeter på festningsområdet i Fjell kommune.

Mer enn 300 personer var samlet i festsalen til Radisson SAS Hotell Norge i Bergen lørdag kveld. Og dette ble en uforglemmelig kveld for alle som var til stede. Atle Ulveseth hadde virkelig slått på stortromma, og han hadde satt sammen et program/show for kvelden man sent vil glemme.

Dette var ingen mimrekveld - selv om Atle Ulveseth fikk fortalt bedriftens historie på en flott måte. Men programmet og vertene for kvelden la en ungdommelig ramme som fikk alle til virkelig å føle seg hjemme. Det at man i tillegg både hadde klassisk sang og ramsalt lokal underholdning var med på å lage en utrolig stemning.  

Det vanket selvsagt mye skrytt - men så er dette også en av de beste og mest anerkjente entreprenørbedriftene i hele Norge. Man har mye å lære av holdningene i dette selskapet  fra topp til bunn.

Brødrene Ulveseth A/S er et velkjent entreprenør- og murmesterfirma i Bergensregionen. Bedriften har sentral godkjenning for ansvarsrett og driver med oppføring, ombygging og rehabilitering av alle typer bygg og anlegg, også i totalentreprise. Virksomheten spenner over mur- og betongarbeid, betongsaging og kjerneboring, elementproduksjon og eiendomsforvaltning.

Nærmere 100 personer arbeider i entreprenørselskapet som i år vil omsette for 350 millioner kroner.

Byggeindustrien kommer med en jubileumsreportasje. Vi var også til stede ved selve jubileumsarrangementet. Det ble en fantastisk kveld.

Her følger Atle Ulveseths tale for kvelden:

Herr ordfører, gode gjester. 

Det er litt av ein alder og verta 75 år.  Men eg kan forsikra dere om at vi føler oss som ein rask og frisk 75 åring.

 

Det heile starta med Ivar Andås AS i 1932.  Vi har ein del data frå den tid.  Mellom anna timeboka.  Timeløna var kr. 1,37 og den samla utbetalinga for ei veka for heile firmaet var

kr. 186,21 ikke langt frå timesbetalinga i dag.

 

Grunnleggaren var utdanna ingeniør med bakgrunn frå militæret.  Så det var kanskje ikke så underleg at forsvaret til å begynna med var ein viktig kunde.

 

Den eine onkelen min Nils Ulveseth starta like før krigen i firmaet.  Han vart snart

medaksjonær og fekk aksjar i firmaet.  Under krigen døydde Andås.  Den andre onkelen min Sigvald Ulveseth begynte og i firmaet.  Han dreiv på den tida murmesterfirma saman med murmester Thorsen.  Det som i dag er kjent som A. J. Thorsen AS.

 

Brødrene fekk kjøpa firmaet av enkja til Andås. Så den 31.12.1947 skifta dei navn på firmaet til Brødrene Ulveseth AS.  Brødrene dreiv firmaet fram til 1977, då firmaet vart delt. Drifta fortsatte i eit eige driftsselskap.Familien til dei tidligare eigarane forsatte med eigedomsselskapet.  Den gongen var det Nils Atterås, Malvin Drange og eg som var med og overtok.  Nils Atterås måtte dessverre leggjast inn på sjukehusfor å skifta kne i dag, men Drange er med.  Så gje han ein applaus.

 

Atterås arbeidde med oss i ca 10 år.  Drange var med til han selde seg ut som pensjonist i 1996.

 

Firmaet har vore med på mange interessante oppgåver opp gjennom tidene.  Andås var i si tid ein viktig leverandør til Mjellem og Karlsen sitt verft.

 

Etter krigen skulle landet byggjast.  Store barne- og ungdomskull trong bustander.  Vårt firma var engasjert i mange store boligprosjekt i etterkrigstida.  Mellom anna punkthusa og arbeiderboligene på Laksevåg.  Da var det materialknapphet.  Ein fekk lov til å henta armering på det ustøypte dekket på ubåtbunkeren på Laksevåg.

 

Deretter starta ein på dei store utbyggingane på Landås og Nattland.  På Landåstorget som vart bygd av vårt firma, kom den 1. store bygningskranen til byen der ein kunne bruka kranmonterte forskallingssystem for 1. gang.

 

Seinare  var vårt firma engasjert i dei store boligutbyginganen  i Solheimslien, Elveneset og mange av dei store utbygingane  i Fyllingsdalen.

 

Vi har og hatt ein oppegående muravdeling.  Det er sikkert ikkje så mange som veit at vi murte ovnane for aluminiumsverket til SØRAL på Husnes eller veit at vi var med å bygde ovnar aluminiumsverka i Årdal og på Sundalsøra.

 

Det er vanskelig å ramsa opp det vi har vore med å byggja.  Då måtte vi ha hatt god tid.  Likevel vil eg  og nevna nokre prosjekt.  Av hotella, kan eg nevna Rica hotellet som vi bygde i totalentreprise.  Vi bygde og Holberghotellet.  Vi har hatt store ombygningar på Hordaheimen og SAS hotellet.  Hotell Ullensvang  har vi og hatt tilbygg til og bygd om.

 

Av andre kjende bygg vi har vore med på i Bergen sentrum er Wallendahlbygget, ombygging av Telegrafen og Kløverhuset og til sist Xibition.  F. Beyer med sine anelgg i bergen sentrum og Arna var og ein viktig kunde.

 

I periodar med lite arbeid i begynnelse på 90 tallet, hadde vi tilbygg og ombygging av administrasjonsbygget på Haakonsvern, samt flere større og mindre bygg inne på basen.

 

Når eg først er gått i den fella at eg er begynt å ramsa opp bygg, bør eg nok nemna at vi har bygd sentralanlegget til Bergen Lysverker på Kokstad, råbygget til hovedkontoret til BKK, Statoilbygget på Ågotnes, Sund Senter, flere av skulane på Askøy, siste utbygging av Kleppestø Senter, Sartorparken, fleire av byggene Sartor Senterområde, Liegruppen sitt hovedbygg og mange av dei store ombyggingane i gamle Hansa.  Til slutt vil et nemna det som vi kanskje er aller mest stolt av.  Vi har bygd alle bygga i Straume Næringspark.  Der har vi bygd bygg på til saman 75.000 m2.  Det er teken ut ca  600.000 m3 fjell i området og det vil ved utgangen av neste år væra 1500 som arbeider i næringsparken.

 

I dag har vi også ein god ordresituasjon.  Vi er nett ferdig med 99 leiligheter og er starta opp på det neste store boligprosjektet i Godvik.  Vi skal starta på eit nytt stort sykehustilbygg på Betanien, eit nytt produksjonslokale til Frank Mohn AS på Hjartås, 4 større produksjonshaller på Straume i næringsparken, kulturhuset på Nesttun, Hop skule på Askøy, nye oppdrag på vi CCB, samt viderføring av det vi helt på med.  Så det vært framleis travelt. I tillegg har vi sett av plass til oppdrag for våre faste kundar.

 

Vi har alltid vore nyskjerrig på å utvikla nye løysingar i byggebransjen.  På midten av 50 tallet fekk vi ei av dei første store gravemaskinene.  Den viste seg å væra god butikk til å begynna med, når alle prisane var rekna som håndgraving.  Eg har tidlegare nemd at vi var først som tok i bruk dei første kranmonterte forskallingssystema i byen.

 

I seinar år har vi vore dei første som starta produksjon av plattendekke i Bergensområdet. 

Vi starta saman med Stoltz det 1. containerblandeverket for tørrmørtel i Norge der vi brukte betongteknologien i mørtelproduksjonen.  Nå er vi med å skal få i gang eit nytt galvaniseringsverk i Bergensområdet ute på Straume.  Og på nyåret håpar vi på at vi kjem i gang med ein ny spenndekkefabrikk ute på Døsje.  Det er det å vera entreprenør i ordets rette betydning, er det vi likar best.

 

Difor likar vi så godt nye entreprisemodellar, der vi i samspill med våre kundar, kan finna dei beste løysingane.  Det er lite konfliker med oss.  Det har kundane vore sett pris på, slik at kundermassen vår har vore svært stabil. Folket og samspillet er det viktigaste.

 

Vi har vore heldig og har hatt ein stødig og god arbeidsstokk.  Mange av dei har arbeidd her svært lenge.  Noko som ikke har vore så vanleg i bransjen vår.  Vi har faktisk folk som arbeider her i 3. generasjon.  I 1977 var 7 som fekk Norges Vel medalje.  Dei siste åra har det vore delt ut til saman 9 medaljar.  Fleire av medaljemottakarane er til stades i dag.

 

Også i år er vi heldig å skal få dela ut ein medalje.  Det er Steinar Unnvik.  Han har vore tilsett i 30 år.

Tidlegare tildelingar av Norge Vel Medalje :

Leif Oppekalv

Arvid Glesnes

Odd Kallestad

Arne Åsgård

Arve Nikolaisen

Terje Stavenes

Malvin Drange

Sveinung Vik

Kjell Kleivedalen (ikkje til stades)

 

Dei andre må koma opp :

-  Alf Oddekalv har vore tilsette i 25 år.

Beste læregutt – pris kr. 5.000,-

Prisen er i år delt på 3 a kr. 2.000,-

Fredric Oppedal – TAF elev

Christer F. Røen – forskalling

Matz Korneliussen – mur

 

Nye fagbrev :

Christoffer Søvik – mur

Christer Lauritzen - armering