Festen i kommunene er over

En lang rekke kommuner må kutte i budsjettene for neste år. Festen er over og det er ikke kake igjen.

Kutt i skole og kutt i omsorg. Det er gjennomgangsmelodien i flere kommunebudsjett for neste år, viser en gjennomgang av lokalavisene som Vårt Land har foretatt.

Også forventningene er skrudd i bunn. For i flertallet av de kommunene som ikke varsler kutt i år, varsler rådmennene røde tall for 2009.

Kommunenes Sentralforbund (KS) bekrefter inntrykket:
- Vi registrerer at mange kommuner nå forbereder seg på flere kutt enn de nyvalgte politikerne var klar over, sier fagleder Rune Bye i KS avdeling for kommuneøkonomi.

KS peker på at prisveksten er blitt høyere enn antatt, renteutgiftene har steget, utgiftene til pensjonsordninger blir høyere og trygdeoppgjøret fra i vår belastes kommunebudsjettene.

Høyres kommunalpolitiske talsmann Bent Høie mener regjeringen må slutte å skryte av økningen i kommunebudsjettene på 21 milliarder kroner og ytterligere 8 milliarder i økte skatteinntekter.

- Med alt snakket om ekstra innsats har de skapt en forventningskrise. Kommunalministeren burde heller manne seg opp til å fortelle kommunene at harde tak venter, sier han til Vårt Land.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) avviser at det er noen krise, men sier at det ikke er tvil om at det fortsatt er riktig å sikre midler til kommunesektoren.