Åpnet gasskraftverket på Kårstø

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen foretok i dag den offisielle åpningen av gasskraftverket på Kårstø i Rogaland.

- Det er spennende å få lov til å åpne gasskraftverket på Kårstø. Dette er den største kraftutbyggingen i Norge på 14 år, og prosjektet er riktig for kraftforsyningen. Gasskraftverket er mer miljøvennlig enn de fleste alternative energikilder. Det kan derfor være en brobygger fram mot rensing av gasskraft og videreutvikling av nye, fornybare energikilder, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Kraftverket kan øke produksjonen av elektrisitet tilsvarende årsforbruket til 175.000 husstander, eller tre prosent av all produksjon i Norge. Balansen mellom forbruk og produksjon og forsyningssikkerheten blir da kraftig forbedret.

- Norge trenger mer kraft. Naturkraft gir et betydelig bidrag, sier Bjørn Blaker, styreleder i Naturkraft.

Han legger til at Naturkraft bidrar også til å oppfylle regjeringens mål om økt anvendelse av gass innenlands.

Kårstø-anlegget er det mest moderne gasskraftverket som så langt er bygget i Europa. Siemens har stått som leverandør. Kraftverket har en ytelse på ca 420 MW (megawatt) med en årlig produksjonsevne på opp mot 3,5 TWh (milliarder kilowatt timer) Totalinvesteringen for anlegget er på i overkant av 2 milliarder kroner.

Europas reneste

- Gasskraftverket er Europas reneste. Naturkraft kan bidra til å gjøre Norge mindre avhengig av importert kraft, fra kilder med større miljø- og klimabelastninger, sier Bjørn Blaker.

Som det første i sitt slag i Europa er kraftverket bygget med eget renseanlegg for NOx.

- For å ivareta våre klimaforpliktelser er vi omfattet av regimet for klimakvoter, på lik linje med andre gasskraftverk i Europa. Fullskala rensing og håndtering av CO2 kan ettermonteres så snart dette er aktuelt teknologisk og kommersielt, sier Blaker.

Eierne

Naturkraft eies av StatoilHydro og Statkraft med en eierandel på 50 prosent hver.