Skanska leverer

Skanska Norge hadde en omsetning på 2742 millioner kroner i tredje kvartal, og et resultat før skatt på 192 millioner kroner, noe som gir en resultatmargin på sju prosent.

Driftsresultatet i tredje kvartal ble på 155 millioner kroner, som gir en resultatmargin på 5,7 prosent. I tredje kvartal i fjor hadde de et resultat før skatt på 152 millioner kroner og 6,4 prosent resultatmargin.

For hele 2007 har de nå kommet opp i en omsetning på 8693 millioner kroner, mot 7276 millioneri fjor. Driftsresultatet er på 452 millioner kroner, noe som gir en resultatmargin på 5,2 prosent. I fjor hadde de et driftsresultat til og med tredje kvartal på 376 millioner kroner (fem prosent).

Resultat før skatt ender på hele 545 millioner kroner, som gir en resultatmargin på solide 6,3 prosent. Dette er opp fra 5,7 prosent på samme tid i fjor. Resultatet fordeler seg med 443 millioner kroner på entreprenøren og 102 millioner kroner på Skanska Bolig.

Geir M. Aarstad, adm. dir. i Skanska Norge, er selvsagt meget godt fornøyd med disse tallene.

- Vi har hatt en omsetningsøkning på 19 prosent fra i fjor, og en økning i resultatet på 31 prosent. Det må vi si oss veldig godt fornøyde med, sier Aarstad til bygg.no.

De har nå en ordrereserve på rundt 10 milliarder kroner.

Omsetningen i Skanska Bolig de første ni månedene av 2007 endte på 1207 million kroner, noe som gir en driftsmargin på 8,6 prosent mot 9,7 prosent pr. tredje kvartal i fjor.

- Kombinasjonen av sterkt stigende byggekostnader og hyppige renteøkninger har resultert i vesentlig lavere salg i tredje kvartal 2007 i forhold til samme periode i fjor. Dette har medført færre oppstartede enheter i tredje kvartal 2007, forteller administrerende direktør Skanska Bolig, Sverre Molvik.
 

Bra i bygg og anlegg
- Anleggsdelen i selskapet har over lang tid levert veldig gode resultater, og det gjør de fortsatt. Innen bygg har vi også levert bedre tall. Dette skyldes i hovedsak at vi har meget kompetente folk til å både lede og gjennomføre prosjektene, legger Aarstad til.

Han sier at de fortatt ikke har merket noen nedgang i det norske markedet.

- Men vi er spente på hvordan boligmarkedet vil utvikle seg i tiden som kommer. Er nedgangen i markedet midlertidig eller mer permanent? Fortsatt har vi i Skanska en høy igangsetting innen boligbygging. Utsiktene ser også meget gode ut for 2008, sier Aarstad.

Skanska Exchange
Skanska har over en lengre periode arbeidet med å kutte kostnader, blant annet gjennom sitt Smart20-prosjekt. Dette skal de fortsette med også fremover.

- Vi er nå i ferd med å lansere et nytt konsept for å kutte kostnader, nemlig Skanska Exchange. Dette konseptet skal sikre erfaringsoverføring over landegrensene, og vi har store forhåpninger til hvordan dette vil slå ut, legger han til.

To store
Skanska har vært involvert i flere store prosjekter de senere årene. To av de siste store er Ormen Lange og Moss Lufthavn Rygge.

- Begge disse ble åpnet i dette kvartalet, og dette har vært viktige prosjekter for Skanska. Vi kan fornøyd konstatere at disse prosjektene ble åpnet til planlagt tid, og med gode resultater, sier han.

Onsdag var det også grunnsteinnedleggelse på Postens nye Østlandsterminal på Robsrud, hvor Skanska har store oppgaver.

- Ikke entreprenørenes skyld
I den siste tiden har det vært flere medieoppslag rundt kostnadene innen veiutbygging. Flere prosjekter har blitt dyrere å gjennomføre enn Statens vegvesen hadde kalkulert. Statens vegvesen har til dels gitt entreprenørene skylden for disse kostnadsøkningene.

- Jeg mener det blir galt bare å skylde på entreprenørene. Vi lever i et stadig mer globalisert samfunn, og dette påvirker også entreprenørene i Norge. Det koker over hele Europa, noe som også gjenspeiler seg i prisene i Norge. Råvareprisene er i aller høyeste grad viktige i disse regnstykkene. Både oljeprisene, som påvirker prisen på asfalt, og prisen på stål, presser prisene på anleggsprosjekter oppover. Vi ønsker gjerne utenlandske aktører til Norge for å delta i konkurransen, og det er ikke riktig å skylde på entreprenørene for de høyere prisene, hevder Aarstad.

Men han vil også rose Statens vegvesen for deres ønsker om å satse på flere OPS-prosjekter.

- Vi har gode erfaringer med OPS, både fra Norge og utenlands. Man bygger både billigere og raskere, noe som kommer skattebetalerne til gode. Jeg er derfor fornøyd med at Statens vegvesen nå ønsker flere OPS-prosjekter. Med de riktige forutsetningene, er dette helt klart noe vi ønsker å være med på, sier Aarstad. Han viser til erfaringer fra England, der bruk av OPS-prosjekter har gitt besparelser på 15-20 prosent.

Bra konserntall
Også Skanska-konsernet leverer varene i tredjekvartal. Konsernet hadde en omsetning på 36,4 milliarder svenske kroner, og et resultat på1571 millioner svenske kroner i perioden.

Skanskas B-aksje er i skrivende stund opp nesten fire prosent på Stockholmsbørsen.

Les rapporten her