Selvantennelse førte til eksplosjonen i Sløvåg

Politiet fortsetter etterforskningen av eksplosjonen i tankanlegget til selskapet Vest Tank i Gulen i Sogn og Fjordane i mai i år. Daglig leder ved anlegget har fått status som mistenkt.

Dette kom fram da en rapport om årsaken til ulykken ble lagt fram hos politiet i Bergen onsdag. Rapporten konkluderer med at ulykken mest trolig skyldtes at det ble dannet eksplosive gasser inne i tanken. Gassene ble antent ved selvantennelse i et kullfilter på toppen av tanken som eksploderte først.

- Eksplosiv atmosfære
To store tanker ble blåst i filler, bygninger og kjøretøyer ble ødelagt men ingen menneskeliv gikk tapt i ulykken, som fant sted den 24. mai i år i Sløvåg, Gulen kommune i Sogn og Fjordane. Folk i Sløvåg har i tiden etter eksplosjonen blitt plaget av vond lukt fra eksplosjonsstedet.

Rapporten er laget av bergensfirmaet Gexcon, som driver kartlegging av eksplosjonsfare og gir råd om sikring. Den er bestilt av politiet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og ble lagt fram på en pressekonferanse i Bergen onsdag.

Rapporten konkluderer med at det ble dannet en «eksplosiv atmosfære» i form av brennbare gasser og luft ved rensing av en tank.

For å skape en kjemisk eksplosjon trengtes det også en tennkilde, og Gexcon finner det overveiende sannsynlig at tennkilden var et kullfilter på toppen av tanken.

Selvantennelse
Gass og demp fra tanken førte til selvantennelse i filteret med aktivt kull, og glødende deler av luftfilteret antente gassen i tanken, framgår det av rapporten. Kullfilteret ble brukt for å hindre vond lukt fra tanken, og kullet var nettopp blitt skiftet.

Avdelingsleder Tom Ivar Hansen i DSB var til stede da rapporten ble lagt fram. Han sa at direktoratet mener det var flere forhold ved driften av anlegget i Sløvåg som ikke var i samsvar med lover og forskrifter. Han ville ikke gå i detalj om dette da saken fortsatt er under etterforskning av politiet.

Mistanke
Politiet regner med å bruke lang tid på etterforskningen ennå. Selskapet Vest Tank og daglig leder Jostein Berland har fått status som mistenkte i saken etter det som er kommet fram, opplyser politiet. Det er for tidlig å si om det vil bli reist tiltale etter eksplosjonen.

Rapporten om årsaken til ulykken vil bli fulgt opp av en mer omfattende rapport som tar for seg det som skjedde etter ulykken. DSB har innhentet rapporter fra en rekke offentlige instanser, og blant annet vil samarbeidet mellom dem bli vurdert. Denne rapporten er ventet i andre halvdel av november, opplyser DSB.