Elvebredden

Elvebredden

Elvebredden
Sted: Steinkjer
Prosjektkostnad eks mva: 185 millioner kroner
Prosjekttype: Boliger
Bruttoareal: 17.700 kvm
Antall leiligheter: 116 i 4 bygg
Tiltakshaver: Elvebredden Steinkjer AS
Entrepriseform: Delte entrepriser
Arkitekt: HUS Arkitekter
Rådgivende ingeniører: Byggeledelse, RIB, RIVA, VA og prosjektering:
RG-prosjekt - VVS RIV: PlanConsult - Hovedbedrift: Stjern Entreprenør
- RIE: Ryjord AS Nord - LARK: Marit Danielsen - RIG: Rambøll
Underentreprenører og leverandører: Tomtearbeider: Austad Maskinstasjon - Grunnarbeider og utomhusarbeider: Odd Einar Kne - Betongarbeider: Stjern Entreprenør - Betongelementer: Contiga - Tømrer - snekker: Byggmester Grande - Maler og belegg: Malermester Bjørås - Smedarbeider: Steinkjer Mekaniske - Fasademuring: Mur og Puss - Taktekker: MesterTak - Blikkenslager: Langnes og Bakkan - Flislegging: Mestermur - Parkett: Fuglesang og Olesen - Faste innredninger: Sigdal - Lås og beslag: Låsservice Midt-Norge - Stålarbeider: Steinkjer Mekaniske - Varme og sanitær: Sveberg Rør - Ventilasjon støvsuger: Aircomfort Trøndelag - Elektro: YIT Buildings - Vinduer: Lian Trevarefabrikk - Prefab.betongelmenter: Contiga

På en tomt som aldri lå opp i dagen er det nå 116 leiligheter.

- Jo, selv om vi ikke betalte all verden for den kommunale tomta i utgangspunktet, er det nå før bygging brukt totalt 16 millioner på opparbeidelse og klargjøring. Kommunen var en god samarbeidspartner, som lot oss få omregistrere fra bolig og næring, til kun bolig, sier daglig leder Atle Romstad i RG-prosjekt i Steinkjer. Å påstå at tomta lå opp i dagen er en mild overdrivelse. Den var et utfyllingsområde for noen tiår siden, der sjøen gikk vesentlig lenger inn. Den lå brakk i noen år, i påvente av endelig valg av E6-trasé.

Måtte forbelaste
En stripe langs elva ble først lagt ut. Etter at 60.000 tonn stein var fylt på, var den nå 16 mål store tomta svært attraktiv der den knytter forbindelsen til fylkeshus, kulturhus og det kommunale badet. Både veg, vann - og avløp samt elektro - og kabelanlegg, er flyttet. Grunnen under de fire byggene har vært forbelastet med stein i et halvt år, tilsvarende det dobbelt av bygningenes vekt.

Bak Elvebredden står RG-prosjekt med 50 prosent eierandel. Nord-Trøndelags største rådgivende ingeniørfirma har 30 ansatte, og regner seg som frittstående uten avhengighet til entreprenører og leverandører. De har blant annet bygget om det tidligere sykehjemmet i Steinkjer til leiligheter, og da Elvebredden lå i beddingen, var det ingen grunn til å la andre gjøre jobben.

- Med den organisasjonen vi har, med så mye kvalifiserte fagfolk, var dette en sak vi burde klare selv, både arbeidsmessig og økonomisk, forteller Romstad videre. HUS Arkitekter tegnet 4 bygg med 116 leiligheter, alle med fornuftige leilighetsplaner og med gode solforhold. De fleste med utsikt mot elva og skjerming mot veg, der det også ble planlagt en gangveg som ville la Steinkjers innbyggere få direkte tilgang langs en oppgradert elvebredd. For å tiltrekke seg flest mulig interesserte da prosjektet ble sendt ut på anbud, ble de delte entreprisene for alle fire byggene sendt ut samtidig. Jobbene ble forholdsvis store, men repetisjonseffekten for samtlige entrepriser ble enda større; Den siste blokka ble bygget vesentlig raskere enn den første.

Populære leiligheter
Byggene er sålefundamentert på stein, med plasstøpt betong og bindingsverksvegger med hvit, finsk tegl. Leilighetene har tekniske løsninger som bidrar ytterligere til å befeste inntrykket av gjennomtenkt prosjektering, blant annet adresserbart brannalarmanlegg i hver leilighet direkte til brannvesenet. Elvebredden nyter godt av hele tre uavhengige energikilder: elektrokjele, oljefyr og vannbåren varme basert på bioenergi fra det nærliggende sagbruket.

Det er bygget flere hundre leiligheter i Steinkjer i løpet av de siste tre år, men behovet synes ikke å bli dekket med det første. Det sies at kårfolket ikke lenger flytter inn i kårboliger, men heller inn i trygge og lettstelte leiligheter på ett plan.

Tilvalgsutfordringer
Det var mange runder hvorvidt byggene burde vært pelet til fjell. Nærheten til en til tider stri nordtrøndersk elv og frykten for eventuelle vannproblemer i ettertid, gjorde at kostbare kjellere ble unngått. Men den største utfordringen var allikevel en annen.

- Å håndtere alle kjøperne når det gjelder tilvalg og oppgradering, svarer Romstad. - Vi var nok noe for medgjørlige når det gjaldt individuell tilpassing. Det var et mye større apparat å håndtere kjøperne enn vi hadde regnet med, spesielt når vi fulgte en nøye dokumentasjon på alle detaljer om forandringer. Det hadde vært mer økonomi for oss å kjøre et stramt opplegg, på den annen side vil vi yte litt ekstra for de som kjøper drømmeleiligheten, sier Romstad.

Steinkjer kommune er svært tilfredse med å få forskjønnet synsinntrykket langs denne delen av elva. - Området ser straks mye mer innbydende ut, førsteinntrykket betyr jo mye for hvordan byen presenterer seg. Nå har vi fått fylt ut og forskjønnet et område som var nakent og åpent, sier en fornøyd Erling Bergh, rådmann i kommunen.

Et tankekors
Romstad er ikke helt fortrolig med utviklingen i byggenæringen. - Priskonkurranser på prosjektering og administrasjon av byggesaker er vanlig. Svært ofte er det bare den tilbudte prisen som avgjør hvem som får jobben. Det betyr at den som tilbyr å bruke minst timer, får oppdraget. Dette er en uheldig utvikling som lett kan føre til for dårlig prosjektering, og dermed dårlige og dyre bygninger.

Men på Elvebredden har RG-prosjekt hatt anledning til å gjennomføre prosjektering og administrasjon slik de ønsket det, noe som har gitt gunstig pris pr kvadratmeter og med god kvalitet. - Det var artig å få til noe vi er stolte av, og som vi kan stå inne for, sier Romstad om Elvebredden.


Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter