Sandvika Storsenter

Sandvika Storsenter

Sandvika Storsenter

Sted: Sandvika, Bærum
Prosjekttype: Kjøpesenter
Kontraktssum eks mva: Nytt kjøpesenter: 356 millioner kroner.
Handlegate Kjørbokollen: 56 mill kroner. Sandviksveien: 10 mill kroner
Bruttoareal: Kjøpesenter med P-anlegg / tekniske rom: 24.000 kvm
Handlegate 5.300 kvm
Tiltakshaver: Olav Thon Gruppen
Totalentreprenør: ØIE AS
Arkitekt: Hille Melbye

Rådgivende Ingeniører: Geoteknikk og RIA: Multiconsult - RIB hovedbygg: Dr. techn Olav Olsen - RIV rør og ventilasjon: DeltaTek - Vei og VA: Sweco Grøner - EL: Elajo Installasjon l RIE: Oslo Elprosjektering - Stålteknikk: Siv.Ing. Knut Finseth - RIG Kjørbokollen: Multiconsult - RIB handlegate: Hjellnes
Consult - RIBR Kjørbokollen: Egil Berge - RIV Kjørbokollen: EM Teknikk

Underentreprenører og leverandører: SD-anlegg: Unireg - Oppmåling/utstikking: Geoplan Øst - Grunn: Kynningsrud Fundamentering / Dokken - Grunnarbeide Sandviksveien: Oslo Vei - RØR: NVS avd Thorhauggruppen - Vent: ISS Ventilasjon - Ventilasjon Kjørbokollen: Oslo Ventilasjon - Riving Plantasjen: AF Decom l Prefab bæresystem: Spenncon - Stålarbeider: Åkrene Mek. Verksted - Betongarbeid: Stenseth & RS Entreprenør - Betongarbeid Kjørbokollen: HAB Construction - Betongsaging: Kapptec - Glasstak, -gulv, alu.dører: Bolseth Glass - Taktekking: IcopalTak Øst - Asfalt og støpeasfalt i P-garasje: NCC Roads AS Region Øst l Gulvstøping: Tiller Vimek - Gulvsparkling: Gjøvik Gulvavretting . Murarbeider: Mjøndalen Mur & Puss - Murarbeider Kjørbokollen: Murermestrene Fjeldheim og Knudsen - Vaskesystem: NorAcon - Blikkenslager: Eivind Haukjem . Flisarbeider: Tomter Murservice - Flis/lim/fugeprod: FagFlis Kløfta - Brannglass: Østlandske Fasadeteknikk l Maler: Celander NBN Malerfirma - Maler Kjørbokollen: Støa Håndverk - Glassfasader butikk: Noractor - Rekkverk: Rosmek - EL entreprenør Kjørbokollen: Totaltek - Elektro leietagere: Romerike elektro / Ing.I.Pettersen . Utomhus: Steen og Lund - Systemhimling: Bærum ByggMontering - Dører: Sentrum Bygg og Swedoor l Brannsikring: Firesafe - Rør entreprenør Kjørbokollen: Eriksen & Jensen - Røykluker og branngardiner: Bramo

Det nye Sandvika Storsenter er ferdig, og størst i Skandinavia. I hvert fall i forventet omsetning - det er jo det som teller

Resultatet av å la en handlegate være bindeleddet mellom det nye og det eksisterende Sandvika Storsenter, har skapt ett nytt kjøpesenter på hele 60.000 kvadratmeter.

Arkitektene Hille og Melbye har tidligere samarbeidet med Thongruppen, blant annet om oppføringen av Ski Storsenter, der det har vært laget en tilsvarende bro over vegen mellom det gamle og det nye senteret. - Problemstillingen rundt denne broen i Ski er nok beslektet med den i Sandvika, sier arkitekt Kjell Godøy, som anser Ski-prosjektet som inngangsbilletten for Hille Melbye Arkitekter til samarbeidet med Thon i Sandvika vest.

Tre forskjellige prosjekter
Dette byggeprosjektet i Sandvika er delt i tre. Til å begynne med er det en utvidelse av Sandviksveien fra tre til fire felt, og det er en utvidelse av Inforama inkludert handlegate over til Nedre Kjørbokollen. Og sist, men ikke minst, er det sammenkoblingen mellom eksisterende og nye Sandvika Storsenter, med utvidelse av underetasjen i boligblokkene til en handlegate.

Desidert størst i landet
Handlegaten som smyger seg under boligene i skrenten mellom de to senterdelene, er en grunn til at senteret i Bærums største by skiller seg ut fra de andre i mengden. Den andre grunnen er størrelsen på ubeskjedne 60.000 kvadratmeter. Målt i omsetning er Sandvika Storsenter Skandinavias desidert største, målt i areal er det ingen kjøpesentre her i landet som er i nærheten - eller truer med det første.

Handlegate under blokkene
Å kalle handlegaten for et intermesso - et mellomspill - er også en misoppfatning ved utformingen av handlegaten.

- Selv om handlegaten er 24 meter bred, er den allikevel smalere enn ønsket. Det er viktig at de som begir seg ut på spaserturen mellom Storsenteret og Info-Rama, opprettholder interessen ved stadig å møte nye opplevelser og ikke får følelsen av å havne i bakevja, sier arkitekt Kjell Godøy i Hille Melbye Arkitekter.

Inne i Inforama møtes du av torget, senterets pulserende hjerte og sosiale treffpunkt, med alle publikumsfunksjoner i atriet over seg, og badet i overlys fra taket. I fremtiden skal det kunne bli en scene for kulturelle aktiviteter.

Nordlis Mediatek
Byggherre Olav Thon Gruppen ville ha kommunens offentlige bibliotek til Sandvika Storsenter, ved å tilby de mest attraktive arealene i fjerde og femte etasje. Andre steder har det vist seg at besøks- og utlånsvolumet har økt betydelig. Dette ble det ingenting av, i stedet er det Nordli som på 1500 kvadratmeter begjærlig grep sjansen til å drive mediatek, og som kan tilby alt fra de gamle klassikere til DVD-avdelingen med 5000 titler - samt kaffe fra egen kaffebar.

Totalt skal det inn 76 nye leietakere, i tillegg til de tre som befinner seg i eksisterende Info-Rama. Noen av de totalt 24.000 kvadratmeterne vil også inneholde kontorer og såkalte allmennyttige formål, i første rekke helserelatert virksomhet.

Logistikkmareritt
For totalentreprenør ØIE, har dette vært en krevende jobb på 25 raske måneder. Alle underentreprenører krever sin plass, og handlefrihet på et begrenset areal må ikke bli tilfeldig. Verre utfordringer til logistikk og trafikkhåndtering har vi knapt sett; Prosjektet er innrammet av E18 i øst, et hotell i syd som har vært åpent hele tiden, påkjøringsrampe til E18 i nord og egen og andres pågående byggevirksomhet i vest.

Omfattende grunnarbeid
Byggevirksomheten startet med riving i september 2005. Dokken hadde entreprisen på å grave ut og kjøre bort hele 45.000 kubikkmeter løsmasser og noe fjell mot eksisterende bygg. Kynningsrud sto for peling og spunting, Drammensfirmaet Stenseth & RS Entreprenør plasstøpte bunnplate og kjellervegger. Spenncon har levert og montert prefabrikkerte søyler, bjelker, dekker, heissjakter og trapperom til hovedbygget og handlegaten på Kjørbokollen.

- Vi legger ikke skjul på at det har vært en del runder med planavdelingen i Bærum kommune, både når det gjelder smertegrensen for antall kvadratmeter en slik tomt tåler av utbygging og hva dette ville utløse av trafikk på Sandviksveien. Men også aspektet om høyde er blitt vurdert, og hva dette har å si for sikten fra boligene på Kjørbokollen, sier arkitekt Godøy om planarbeidet som ligger til grunn for Norges største kjøpesenter.

Godøy synes det har vært en utfordring å ivareta byen og kjøpesenteret samtidig, siden kjøpesentre er innadvendte av natur, og det er viktig å ikke snu ryggen til publikum. - Derfor er det viktig at vi har styring på bruk av fasader, leietakere oppleves ikke som spesielt opptatt av hvordan de presenterer seg utad. Altfor ofte ser vi at vindusflater klistres igjen med plakater og bannere, påpeker Godøy.

Ypperlig eksponering
Ved landets mest trafikkerte veg får nye Sandvika Storsenter en perfekt strategisk plassering. Fasadene består av glass/aluminium og trestendervegger forblendet med hvit tegl og glassplater. Tanken har vært å ta hensyn til den hvite byen Sandvika, men også å forholde seg til fargen på det Thoneide hotellet i sør.

For store kontrakter
Totalentreprenør ØIE har engasjert UE`er på alle fagområder, men har hatt noen egne fagansatte tømrere. Administrasjonen har vært på ni til ti personer. Størrelsen på prosjektet medfører en annen måte å tenke på, ikke minst ved kontraktinngåelse med underentreprenører.

- Det er mange forskjellige aktører. Prosjektet var så stort at det var fornuftig å splitte noen av kontraktene for å unngå kapasitetsproblemer. Nå i ettertid får vi vel bekreftet at vi handlet riktig, ellers ville vi rett og slett ikke blitt ferdige. For eksempel har vi nå i sluttfasen hatt hele fire forskjellige elektrofirmaer på ferdigstillelse av leietakernes arealer, sier ØIEs prosjektleder Tom Brudal.

Avslutningsarbeidet
Brudal kunne godt ønske seg vesentlig mer tid fra sluttføringen på inngåelse av leiekontrakter frem til endelig åpning. Mange venter i det lengste før de bestemmer seg, da blir det mye som skal på plass de siste månedene. I den hektiske (og kaosliknende) avslutningsfasen like før senteret åpner sine nye dører utfører ØIE selv anslagsvis 70-80 prosent av innredningsarbeidene.

- Prosessen med alle involverte har vært veldig bra. Å få ØIE som totalentreprenør var bra for oss. Siden vi har hatt prosjekter sammen med tidligere, var det en ønskedrøm for meg å få Tom Brudal som prosjektleder. Han er en av få personer som makter å ha hele bygget "i hodet", og det er selvfølgelig alltid en fordel, avslutter arkitekt Godøy.

Rask omsetningsøkning
Konserndirektør Øystein Trøseid i Olav Thon Gruppen er svært fornøyd med samarbeidet med aktørene i byggefasen. Byggherre og totalentreprenør ØIE har hatt vellykkede prosjekter tidligere også, og Trøseid er glad for at ØIE også denne gang har holdt både budsjett og tidsmarginer. I disse dager er det også noe annet som gleder. - De foreløpige rapportene om omsetningsøkningen i Sandvika Storsenter er overveldende. Det er også svært spennende å se at de nye restaurant - og spisesteder melder om svært gode besøk, sier Trøseid.

Ting kan dermed tyde på at Olav Thon Gruppen tenkte riktig da de ønsket å utvide med hele 24.000 kvadratmeter i Sandvika.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter