Norske hus tåler ikke regn

Det kan virke som om mange norske hus på utsatte steder ikke tåler regn, og er dermed ikke tilpasset framtidas klima, er påstanden i en ny bok fra SINTEF Byggforsk.

Boka Klimatilpasning av bygninger er et resultat av FoU-programmet Klima 2000, og kan brukes som oppslagsverk og lærebok om klimatilpasning av bygninger. Den presenterer nye løsninger, metoder for bruk av klimadata og anvisninger for geografisk differensiert utforming av bygninger. Boka vil være et nyttig hjelpemiddel for alle aktører i byggenæringen.

I boka er det mer om dette:

Fuktskader koster samfunnet milliarder
Byggskader koster samfunnet mange milliarder kroner hvert år, og fukt er en av de største tekniske utfordringene. Mer nedbør og høyere temperaturer kan gi økt fare for uønsket biologisk vekst på og i bygningskonstruksjoner over hele landet.

Nedprioriteres i byggeprosessen
Systematisk evaluering av sikkerhet mot fuktskader har vært viet liten oppmerksomhet i byggenæringen. Fukttekniske spørsmål blir håndtert som kun ett av mange problemer i byggeprosessen, og blir ofte undervurdert eller uteglemt. Stadig strengere krav til økonomi, fremdrift og kvalitet, kombinert med store mengder nedbør i byggeperioden, viser seg å være vanskelig å forene med kravene til god fuktsikring av bygninger.

Klimadata bør brukes i prosjektering
Det har i begrenset grad vært brukt stedsspesifikke klimadata og -indekser for å vurdere om bestemt teknisk løsning er tilpasset et gitt klima. Klima¬indeksene og -kartene som presenteres i Klimatilpasning av bygninger, er et første skritt i retning av slik bruk, og de kan brukes som underlag for risikovurderinger knyttet til bygningers funksjonsdyktighet under endrede klimaforhold.

Ansvar for klimatilpasning
Ansvaret for å oppnå høyere kvalitet på det som bygges og å ivareta det samfunnsmessige sikkerhetsaspektet, ligger på flere nivåer og er fordelt på alle aktørene gjennom hele byggeprosessen. På statlig nivå ligger ansvaret for lovutforming og overordnete tiltak. På kommunalt nivå ligger et ansvar for å vurdere konsekvensene av et endret klima. På foretaksnivå ligger ansvaret for iverksetting av tiltak for å sikre det bygde miljø gjennom å ta hensyn til lokale klima- og fuktrelaterte problemstillinger i planlegging, prosjektering og bygging.