Bruker ikke refleksvesten

Mer enn halvparten av bilførerne lar refleksvesten ligge igjen inne i bilen ved trafikkuhell. Det viser en undersøkelse fra Falck.

Falck har registrert bruken av refleksvest hos bilister de hjelper langs veien.

- I byene er det 51 prosent av bilistene vi har hjulpet som ikke har hatt på seg de gule vestene, mens i distriktene er bruken nede i 33 prosent, sier Irene Røsholt, avdelingssjef i Falck.

Refleksvesten er mest brukt i Trondheim, og minst brukt i Tromsø.

Har vest i bilen

1. mars i år ble det påbudt å ha refleksvest i bilen, og en undersøkelse fra Statens vegvesen viser at 98 prosent av bilistene følger påbudet.

Falcks erfaring er imidlertid at rundt halvparten av bilistene som trenger deres hjelp lar vesten bli liggende igjen inne i bilen.

- Våre servicefolk melder at kvinner er minst flinke til å ta på vesten. De flinkeste til å bruke refleksvest er menn over 40 år, sier Røsholt.

Stasjonsansvarlig Kjetil Nilsen i Falck Larvik & Sandefjord bekrefter dette.

- Kvinner blir ofte sittende inne i bilen og vente på hjelp, og dermed går de ikke ut av bilen før vi er på stedet. Da tenker de mindre over at vesten må tas på, sier Nilsen.

Hans erfaring er at mannlige bilister går ut av bilen etter et trafikkuhell for å sjekke om de kan reparere skaden selv. Noen prøver å stanse andre biler på veien.

Øker sikkerheten

- Vi ser likhetstrekk mellom bilister som bruker refleksvest. De er ''flinke bilister'' som har satt ut varseltrekant og slått på bilens varsellys, sier Kjetil Nilsen.

Falcks egne medarbeidere er utstyrt med kraftige reflekser. Ved et trafikkuhell frakter de likevel bilen raskt vekk fra stedet.

- Det er for farlig å stå langs en mørk og sterkt trafikkert vei og utføre reparasjoner, sier Nilsen.

Bakgrunnen for Vegdirektoratets påbud om refleksvest er at det hvert år er personer som blir påkjørt mens de setter opp varseltrekant etter å ha fått motorstopp.