Ny nedtur for Oslo Børs dagen før rentemøtet

Hovedindeksen på Oslo Børs falt tirsdag med 1,33 prosent til 508,54 poeng. Det var særlig børsens to viktigste selskaper, StatoilHydro og Hydro, som dro indeksen nedover.

StatoilHydro falt med 2,51 prosent og Hydro med 4,12 prosent. Hydros nedgang skyldtes svakere tall for tredje kvartal enn ventet samtidig som markedet ble kjent med betydelig større investeringsutgifter i Qatar enn tidligere antatt.

At StatoilHydro faller en dag da oljeprisen varierer mellom 88 og 90 dollar per fat, er det vanskeligere å finne en forklaring på. Oljeprisen er historisk høy samtidig som prognosene tilsier at den vil bli enda høyere i løpet av vinteren.
Selv om Telenor og DnB NOR bidro på den positive siden nytter det ikke å redde hovedindeksen når også selskaper som Orkla og Rec har en negativ utvikling.
Det har lenge vært en trend at it-selskaper sliter på Oslo Børs. Tirsdag var PSI-group på topp blant taperne. Et annet selskap som har det virkelig vanskelig er panteselskapet Repant. Aksjen er nå bare verdt en firedel av det den sto i ved introduksjonen for et drøyt år siden.

Typisk for situasjonen er imidlertid at mange selskaper, særlig innenfor avansert teknologi, ikke blir spesielt grundig vurdert i et marked der oljepris og styringsrente har første prioritert.

De siste månedene har bulkrederiene hatt en kraftig vekst. Tirsdag sank likevel Frontline-avleggeren Golden Ocean med rundt 8 prosent etter å ha ligget på vinnerlisten i mange uker.