Agder Energi gjør milliardinvesteringer

Agder Energi kommer til å investere nær fem milliarder i fornybar energi.

Investeringene kommer til å skje frem mot 2015. Energimengdene skal komme fra vannkraft, vind og bioenergi. Bruken av disse fornybare energikilder kommer til å gi en reduksjon i CO2-utslippene på om lag to millioner tonn hvert år, sier konserndirektør Ole Th. Dønnestad i Agder Energi til Fædrelandsvennen.

Han presiserer at denne miljøgevinsten er basert på at tilsvarende energimengder ble produsert i kullkraftverk.

Det er snakk om store energireserver som Agder Energi er i ferd med å hente fram.

Konsernet har i dag en vannkraftproduksjon på 7,4 TWh (terrawattimer).

- Vi ser for oss at det vil være mulig å øke produksjonen i konsesjonsområdet med så mye som ytterligere én TWh i løpet av 2015. Og til samlede investeringer på 2,5 til tre milliarder kroner, sier Dønnestad til Fædrelandsvennen.

Man snakker da om kraftmengder til oppvarming av rundt 40.000 eneboliger.

Agder Energi er også tungt inne i vindkraft. Bl.a. i Rogaland og Trøndelag, der man har rettigheter for utbygging av inntil fire TWh.

- Vi regner med at det i første omgang vil være aktuelt å bygge ut vindmøller for produksjon av inntil én TWh, nok for 40.000 eneboliger, sier Dønnestad til samme avis.

På vannkraftsiden det snakk om å skaffe mer energi ut fra flere innfallsvinkler.

Opprusting innebærer enkelt sagt at man skifter ut deler av de tekniske installasjoner i eldre kraftstasjoner. I andre tilfeller kan det også være snakk om å utnytte mer av vannet, bl.a. ved å bygge nye kraftverk. Det er tilfellet i Iveland, der man vil utnytte vann som i dag renner forbi den eksisterende stasjonen.

Ved å unytte nedbørsfeltene bedre kan man også få mer ut av eksisterende anlegg, og supplere med nytt.