Tror ikke stramt arbeidsmarked gir renteøkning

Selv i et arbeidsmarked så stramt at bedrifter nærmest går ut på gatene og sjanghaier arbeidskraft, tror ikke analytikere og økonomer at Norges Bank kommer til å heve styringsrenta onsdag.

- Selv om etterspørselen etter arbeidskraft er høy, så har også tilgangen vært så bra at arbeidsledigheten er omtrent slik Norges Bank har ventet, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til NTB.
Som begrunnelse for at det ikke blir noen renteøkning i denne omgangen, peker Juel på at Norges Bank i forrige rentemøte signaliserte at det ikke ville bli en renteøkning i oktober. Den norske krona er dessuten så sterk for tiden at den virker tilstrammende på norsk økonomi, mener Juel.
- Internasjonalt er det ennå uro i finansmarkedene, og det har ført til at markedsrentene er gått opp uten at sentralbankene utenlands har satt opp signalrentene, sier Juel.

Topp på 5,75 prosent
Av 12 meglerhus som avisa Fædrelandsvennen har snakket med er det ingen som tror på noen renteøkning fra sentralbanksjef Svein Gjedrem og styret i Norges Bank. Det som vekker mest spenning, er signalene Gjedrem & co. vil komme med om den såkalte rentebanen, og om rentetoppen som alle venter neste år. Men når den kommer, er det mer usikkerhet og uenighet om.
Mange, og det gjelder også sjeføkonom Juel i Nordea, tror at styringsrenta vil ligge på 5,75 prosent når Norges Bank er ferdig med sine renteøkninger. Men Juel tror at de økonomiske tendensene i tida kan føre til at rentehevingene vil foregår litt saktere enn man har antatt til nå.

Behovet for arbeidskraft i Norge er så sterkt for tiden at norske bedrifter sender egne folk til Polen for å rekruttere arbeidere, meldte Dagens Næringsliv på lørdag.

Show og rekruttering
I den travleste morgenvrimmelen tirsdag stilte Aker Kværner og flere andre Aker-selskaper med profesjonelle dansere og show på Oslo Sentralstasjon i et forsøk på å rekruttere folk til de 500 ledige stillingene i selskapene som skal fylles før jul.
- For oss er det rett og slett et spørsmål om å brette opp ermene og gå og rekruttere folk, sier informasjonssjef Stein Inge Liasjø i Aker Kværner.
Aker-selskapene tar alle virkemidler i bruk for å fylle de over 500 ledige jobbene de har i et allerede rekordstramt arbeidsmarked. Men at det stramme arbeidsmarkedet skal føre til noen renteøkning når hovedstyret i Norges Bank trer sammen onsdag, er det altså ingen i finansnæringen som har noen tro på.