Enova skal varme Kristiansand

Renovasjonsselskapet for Kristiansandsregionen og Agder Renovasjon skal etablere et kraft- og varmeanlegg i Kristiansand.

Anlegget er basert på utnyttelse av avfall fra de interkommunale avfallsselskapene i regionen. Enova gir tilsagn om støtte på 35 millioner kroner til kraftproduksjonen fra anlegget.

Kristiansand satser stort på utbygging av fjernvarme og etableringen av anlegget vil være viktig for å sikre tilgangen på miljøvennlig varme. Anlegget vil i tillegg gi en betydelig produksjon av elektrisk kraft og bidra både til å møte deponiforbudet mot nedbrytbart avfall som kommer i 2009. Det vil også bidra til reduserte klimagassutslipp i regionen.

Etableringen av produksjonsanlegget, og avtalen om levering av avfall, er kommet i stand som følge av et samarbeid mellom flere kommuner i regionen. Returkraft AS vil være selskapet som vil stå for etableringen og driften av anlegget. Returkraft AS vil være heleid av de kommunale avfallsselskapene i regionen.

Det nye anlegget vil gi en energiproduksjon på 316 GWh (91 GWh el og 225 GWh varme.) Den valgte plasseringen av energisentralen er på Langemyr, som er et industriområde i Kristiansand kommune. Anlegget vil ha en kapasitet på kunne håndtere 120.000 tonn avfall/år.