Kartlegger havenergi

Potensialet for norsk havenergi i det norske kraftsystemet kartlegges.

På oppdrag fra Enova har SWECO Grøner i samarbeid med ECON og Kjeller Vindteknikk kartlagt potensialet for havenergi i det norske kraftsystemet. Studien omfatter en kartlegging av ressurser og teknologi, samt en drøfting av fremtiden for havenergi.

Målet med studien er å beskrive energipotensial, utfordringer, problemstillinger og muligheter ved en innfasing av havenergi i det norske energisystemet. Det ble spesielt vektlagt å analysere avstanden mellom eksisterende kostnadsnivå og inntektspotensialet for ulike teknologiske løsninger. Studien har vært avgrenset til vind-, bølge-, og tidevannskraft.

Det fysiske potensialet for bølgekraft er estimert til 600 TWh hvorav 12 – 30 TWh antas å være potensialet for utbygging. Potensialet for tidevannskraft er estimert til ca 1 TWh, men potensialet for utbygging antas å være betydelig mindre. Det fysiske potensialet for offshore vindkraft er estimert til ca 14 000 TWh.

Alle vurderte teknologier for bølgekraft og tidevann betraktes som pre-kommersielle. Dagens kostnader er høyere enn for konvensjonelle anlegg for kraft¬produksjon, og de fleste konseptene er teknisk umodne. Også for offshore vindkraft er kostnadene høyere enn hva som kan bæres av inntektene fra kraftproduksjonen, gitt dagens rammebetingelser. Teknologien for bunnfaste installasjoner er i stor grad kommersielt tilgjengelig.