EU kan forsinke «månelandingen»

Norge sliter med å få aksept i EU for at rensing og lagring av CO2 er et miljøtiltak som kan finansieres med statsstøtte. Nå kan CO2-anlegget på Mongstad bli vesentlig forsinket.

Renseanlegget som statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har karakterisert som regjeringens «månelanding», kan i verste fall krasjlande og bli utsatt på ubestemt tid, skriver Aftenposten.

Internt i EU pågår det nå en beinhard maktkamp om hvordan reglene for statsstøtte og finansiering av CO2-fangst skal se ut. I et ferskt utkast til retningslinjer for statsstøtte til miljøprosjekter er de norske synspunktene overhodet ikke tatt hensyn til.

Olje-og energiminister Åslaug Haga (Sp) orienterte Stortinget om saken i et lukket møte i Stortingets EØS-utvalg 18. oktober.

- Den siste utviklingen gjør oss urolig for at EUs manglende lovgiving om miljø og regelverket for statsstøtte vil forsinke Mongstad og Kårstø, sier Haga til Aftenposten.

Den norske modellen med inntil 100 prosent statlig finansiering fremstår som kunstig og unaturlig i store deler av EU, der private interesser i langt større grad er involvert. Mange mener også at dette er skjult subsidiering av kraftproduksjon.

Haga sier til avisen at Norge må jobbe med allierte i EU for å skape forståelse for at CO2-håndtering er et trygt og viktig miljøtiltak inntil vi globalt sett blir mindre avhengig av gass, kull og olje.

- Vårt «problem» er at her ligger Norge i forkant, mens EU henger etter. Mye av motstanden bunner derfor, etter min mening, i manglende forståelse og kunnskap, sier Haga.