Nye gasskraftverk kan bli stående ubrukt

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) vil gjøre alt som står i hennes makt for å forhindre at de mobile gasskraftverkene som bygges i Møre og Romsdal, blir tatt i bruk.

- Målet er at vi skal greie å sikre krafttilførselen i Midt-Norge på andre måter, slik at vi slipper å bruke de to reservekraftverkene, sier Haga til NTB.

Får Haga det som hun ønsker, vil de to kraftverkene til 1,6 milliarder kroner, tilsvarende 7.000 kroner per husstand i Midt-Norge, bli stående ubrukt. Regningen må strømkundene likevel betale.

- Kraftverkene vil bety en økning i nettleien for deg og meg på mellom 50 og 100 kroner i mange år fremover. Utgiftene fordeles på alle nettkunder i Norge, sier ansvarlig for samfunnskontakt i Statnett, Knut Lockert, til NTB.

Utslippsbomber
Det første gasskraftverket vil være operativt fra nyttår. Det er under bygging på Tjeldbergodden i Møre og Romsdal. Mobilt gasskraftverk nummer to skal bygges på Nyhamna i samme fylke. Det skal være i drift før neste vinter. Meningen er at reservekraftverkene kun skal brukes i en absolutt krisesituasjon.

De to gasskraftverkene blir utslippsbomber av en størrelse vi aldri har sett maken til på norsk fastland. Ett av dem vil alene spy ut 367.000 tonn CO2 i året ved full drift, tilsvarende utslippet fra 150.000 personbiler.

- Min holdning til gasskraft er helt klar: Den er kun akseptabel ved rensing, sier Haga.

Hun skylder på politiske unnlatelsessynder over mange år når det har vært nødvendig å ha reservekraft i bakhånd i Midt-Norge. Elektrifiseringen av Ormen Lange skapte en mer krevende energisituasjon i Midt-Norge enn tidligere regjeringer hadde tatt høyde for, mener hun.

Ikke tillatelser
Olje- og energiministeren bekrefter overfor NTB at det fortsatt ikke er gitt anleggskonsesjon etter energiloven og utslippstillatelse etter forurensningsloven for de to reservekraftverkene, hvorav det ene nesten er ferdig bygget.

Lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, er lite tilfreds med at Statnett har satt i gang byggingen uten at alle de formelle tillatelsene for drift er på plass.

- Vi har anket begge prosjektene inn for olje- og energiministeren, men har ikke fått svar, sier Haltbrekken til NTB.

Naturvernforbundets alternativ til gasskraft er energisparing og utvikling av energivennlig energi.

Nok CO2
- Vi har nok utslipp av CO2 som det er. Vi trenger absolutt ikke mer, sier Naturvernforbundets leder i Møre og Romsdal, Øystein Folden, til NTB.

I likhet med Haltbrekken hadde han gjerne sett at 1,6 milliarder kroner i stedet ble brukt til ulike sparetiltak, som subsidiering av

varmepumper, pelletskaminer, flisfyringsanlegg og fjernvarmeanlegg.
I likhet med Haga håper Haltbrekken at det aldri blir bruk for de to mobile gasskraftverkene. Frykten hans ligger i at et nytt tørrår og økte strømpriser skal gi et press som gjør at gassturbinene skrus på.

- Vi merker en mer offensiv holdning til klimaspørsmål både hos den nye olje- og energiministeren, Åslaug Haga, og den nye miljøvernministeren, Erik Solheim. Inntil videre velger vi å tro at ting går i riktig retning, sier Haltbrekken.