Vil ha mer blest om høyhastighetstog

SV er overbevist om at en gedigen satsing på høyhastighetstog er både fornuftig og lønnsom. Partiet etterlyser mer politisk entusiasme for ideen.

Mandag 5. november legger Jernbaneverket fram en ny utredning om potensialet for høyhastighetstog i Norge. Utredningen er bestilt av Samferdselsdepartementet og blir utført av tyske konsulenter.

SV tror fullt og helt på utbygging at høyhastighetstog i Norge, og venter spent på utredningen.

Håper på drahjelp
- Vi håper denne utredningen vil gi oss drahjelp, sier SVs nestleder Audun Lysbakken, som fredag deltok på en konferanse om høyhastighetstog i Oslo.
De tyske konsulentene har allerede levert en utredning som konkluderte med at strekningene Oslo-Trondheim og Oslo-Göteborg var de mest interessante ut fra byggekostnader og markedspotensial.

Lysbakken mener man tidligere har vært for pessimistisk når man har vurdert trafikkgrunnlag og byggekostnader for høyhastighetstog.

- Topografien i Norge ligger godt til rette for at utbygging kan gjøres billigere enn i mange andre land. Og selv om vi er en liten befolkning, har vi noen av Europas mest trafikkerte flyruter, sier Lysbakken.

- Enorme gevinster
Han tror høyhastighetstog vil gi enorme gevinster for samfunnet på transport-, nærings- og klimaområdet, og dessuten i stor grad kunne bli finansiert gjennom driftsinntekter.

- Det er bare et spørsmål om politisk vilje. Det viktige nå er å skape entusiasme for prinsippet om høyhastighetstog, sier Lysbakken.