Enklere regler for EØS-borgeres rett til opphold

Regjeringen foreslår at EØS/EFTA-borgere skal slippe å søke om oppholdstillatelse i Norge og få permanent oppholdsrett etter fem års opphold.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet foreslår at EØS/EFTA-borgere i framtiden skal slippe å søke om oppholdstillatelse i Norge og i stedet inngå i en enkel registreringsordning. Departementet forslår også at EØS/EFTA-borgere og deres familie skal slippe å søke om fornyet oppholdstillatelse hvert femte år. I stedet foreslås det at de får permanent oppholdsrett etter fem års forutgående lovlig opphold i landet.

De nye forslagene som nå sendes ut på høring, inngår i forslaget til ny utlendingslov som ble lagt fram for Stortinget 29. juni i år.

- For at Norge skal kunne tiltrekke seg utenlandsk arbeidskraft fra EU/EØS-området i tiden fremover, i konkurranse med andre land, er det viktig at våre regler knyttet til arbeid og opphold for borgere fra dette området fremstår som så enkle og lite byråkratiske at det blir attraktivt å komme hit, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).