Frøhvelvet skal skinne

Den utvendige utsmykkingen av det globale frøhvelvet på Svalbard skal sørge for at det unike bygget skal skinne så vel i lyse sommernetter som på mørke vinterdager, melder Statsbygg.

Høyglanspolert stål, spesialglass og lys fra fiberkabler skal gi frøhvelvet en skinnende overflate på deler av frontfasade og tak. For å toppe det hele skal det muligens suppleres med en del Swarowski-krystaller.

- Utsmykkingen skal symbolisere at frøhvelvet inneholder noe verdifullt og flott, sier Statsbyggs prosjektleder Magnus Bredeli Tveiten.

Byggeprosjektets utsmykkingskomiteen har besluttet å gå for forslaget fra Dyveke Sanne om et skinnende hvelv. Hun har tidligere gjennomført lignende utsmykkingsoppdrag for KORO (utsmykkingsfondet).

Spesialglass
Utsmykningen består av høyglanspolert stål, knekket i fasetter og montert på håndterbare elementer som er fastmontert i betongen. Kanskje suppleres det med noen Swarowski-krystaller. Utsmykkingen skal dekkes med spesialglass som bryter lyset på en spesiell måte. I mørket blir den belyst i forskjellige punkter ved hjelp av fiberkabler som fordeler lys fra en lyskilde plassert i det bakenforliggende tekniske rommet og som skaper lysbrytninger når solen ikke er til stede. Belysningen vil kontinuerlig endre seg på en lavmælt måte

- På en måte ser kunstverket ut som en gigantisk refleksbrikke. Eller for si det på et annet vis: Det vil skinne som en diamant, forteller Bredlei Tveiten.

Utsmykkingen skal være ferdig til åpningen 26. februar 2008.

Byggherre
Statsbygg er byggherre for frøhvelvet som ligger en kilometer fra Longyearbyen flyplass. Det er et fjellanlegg som er bygd og sprengt inn i permafrosten. Anlegget skal ha en tilnærmet "uendelig" levetid og vil holde en konstant innvendig temperatur på minus 18 grader celsius.

Frøhvelvet skal romme lagerreoler, der det skal plasseres forhåndspakkede eksemplarer av matfrø fra avgiverlandene. Disse skal i utgangspunktet ikke fjernes fra lageret annet enn i ekstraordinære situasjoner.