Stor nedgang i arbeidsulykker

Statistikk fra Arbeidstilsynet viser at antall arbeidsulykker har gått ned så langt i år.

Det har så langt i år blitt meldt inn 1147 ulykker i bygg- og anleggsbransjen til Arbeidstilsynet. Det er en nedgang 1459 arbeidsulykker fra i fjor. Antall arbeidsulykker i bygg- og anleggsbransjen lå i fjor på 2609 skader og i 2005 på 2810. Statistikken fra 2007 viser at de fleste tilfellene gjelder sårskader.

- Det er en stor grad av underrapportering når det gjelder arbeidsulykker. Det er viktig å tenke på at statistikk er statistikk og ikke sannhet. Arbeidsgiver har 12 måneders meldefrist på å melde fra om ulykken til NAV som behandler saken, før de sender det videre til Arbeidstilsynet. Tallene for 2006 tror vi først nå er komplette. Det er derfor vanskelig å svare på tallene for 2007 ennå, sier seniorrådgiver i Arbeidstilsynet Ann Solberg Røv.

Hun legger til at Arbeidstilsynet håper arbeidsgivere blir flinkere til å rapportere om ulykkene.

- Vi tror kun en tredjedel av alle ulykker blir rappotert til oss, sier Røv.
Statistikken på dødsfall i bygg- og anleggsbransjen skal imidlertidig være korrekt ettersom arbeidsgiver melder dødsfallet umiddelbart. Det er ikke meldt noen dødsfall i bygg- og anleggsbransjen så langt i år. Men også her er det mørketall.

- Mange firmaer leier ut arbeidskraft til bygg- og anleggsbransjen. Den ansatte blir da registrert under utleie av arbeidskraft. Det er arbeidsgiver som bestemmer registreringen, sier Røv.
Hun mener tallene må ses over sikt for å danne et riktig bilde.

- Ser vi på tallene over sikt er det en klar nedgang av arbeidsulykker og årsaken er økt sikkerhet på arbeidsplasser.
- Men det har vært flere arbeidsulykker i media den siste tiden?
- Det kan se ut som tallet har økt, men jeg tror det er oppmerksomheten og bevisstheten rundt tema som har økt. Vi håper at rapporteringen blir bedre og selvsagt at det blir færre ulykker, avslutter Røv.