Vil utvikle kjøpesentre og varehus i Norden

Cordea Savills, en ledende britisk forvalter av eiendomsfond, har nylig åpnet et nordisk kontor i Stockholm.

Kontoret skal dekke Norge, Sverige, Finland og Danmark samt de baltiske landene. Fondets direktør mener at eiendomsmarkedet i Norden representerer gode investeringsmuligheter, og planlegger lansering av flere eiendomsfond rettet mot dette markedet. Det første fondet som lanseres, vil fokusere på kjøpesentre og varehus. Fondet er planlagt å være på over 500 millioner Euro, med mål om 10 prosents årlig avkastning.

Administrerende direktør Justin O'Connor i Cordea Savills har god tro på satsingen.

- Sterke økonomiske veksttall, høy forbrukeroptimisme, relativt lavt rentenivå og stabil, høy sysselsetting gir gode forutsetninger for utleievekst og fortsatt verdistigning i hele regionen. Spesielt er vi tiltrukket av eiendomssegmentet for varehandel, som vi ser vil få sin del av den gode velstandsutviklingen i Norden, og der vi også ser potensial for relativt høy avkastning, sier O'Connor.

Styrken og elastisiteten i de nordiske økonomiene har også blitt demonstrert ved den moderate effekten som det amerikanske boligkrakket og den påfølgende internasjonale finansuroen har hatt på de nordiske finansinstitusjoner.

Håkan Blixt, er porteføljesjef for The Nordic Retail Fund i forvaltningsselskapet. Han sier om investeringsstrategien at "vår fokus vil være på kjøpesentre og varehus der vi kan bidra med verdiutvikling. Eldre kjøpesentre og "førstegenerasjons" varehus der vi kan bidra med løsninger for reposisjonering og forbedring av tilbudet til forbrukerne, vil være spesielt interessante".

En såkornsportefølje med fem eiendomsgrupper er allerede ervervet for ca 150 millioner Euro. Den består av et stort, moderne varehus i Skellefteå i Sverige, og tre kjøpesentre og et bilvarehus i Helsingfors i Finland. Alle anleggene er godt posisjonert i forhold til befolkningstetthet, øvrig infrastruktur og transportforbindelser. Alle anskaffelsene er gode eksempler på fondets investeringsstrategi: sentre med en institusjonell plassering og profil i forhold til forbrukerne, med sterke og profilerte forhandlere som leietakere, trygge prognoser for leieinntekt, og solide utsikter for verdistigning gjennom aktiv utvikling og ledelse av anleggene.

Cordea Savills har gjennom to andre av sine eiendomsfond allerede foretatt en rekke eiendomsanskaffelser i Norden. Satsingen i de nordiske området er langsiktig, og etableringen av et nordisk regionkontor i Stockholm understreker dette. Kontoret vil ha ansvar for aktiviteten i de nordiske landene og Baltikum, både når det gjelder investeringer og oppfølging av eiendomsporteføljer og betjening av klienter i disse landene.

Justin O'Connor sier om det nye fondet og det internasjonale konsernets nye nordiske kontor.

- Vi har samlet et toppteam av eiendoms- og finansspesialister til å lede The Nordic Retail Fund. Såkornsporteføljen demonstrerer ikke bare vår evne til å finne attraktive eiendomsobjekter å investere i, men utgjør også en solid investeringsbase for det nye fondet.

Det nye fondets strategiske tilnærming, gjennom å fokusere på kjøpesentre og varehus, er å posisjonere seg for i forhold til den økende etterspørsel etter gode lokaler fra innenlandske og internasjonale handelskjeder, drevet fram av en velstående befolkning med stor kjøpekraft og et dynamisk forbruksmønster. Økonomien i de baltiske landene viser dessuten sterk vekst og forbruket vokser hurtig. Utviklingen i det baltiske forbrukermarkedet har blant annet akselerert som følge av tettere samarbeid med de nordiske landene. Etterspørselen er stor, vareutvalget voksende og prisen for leie av lokaler stiger.