Omstridt gassrørledning opp i EU

Et utvalg i EU-parlamentet vil ta opp den omstridte planen om en russisktysk rørledning på bunnen av Østersjøen. Saken settes på utvalgets dagsorden etter krav fra en stor gruppe frivillige organisasjoner i Litauen.

De 18 organisasjonene vil at utvalget skal bidra til å presse fram en utredning av hvordan gigantprosjektet med en slik gassrørledning vil påvirke miljøet i havet. Og de krever at utredningen skal lages av fagfolk som er uavhengige av myndigheter og industri.

Blant organisasjonene som stiller seg bak kravet, finner man alt fra miljøbevegelser og politiske partier til speidergrupper. Til sammen har 26.000 personer skrevet under på disse organisasjonenes opprop, skrev det svenske nyhetsbyrået TT onsdag.

- Hensikten med parlamentet vårt er at meninger skal komme til uttrykk. Og vi kan gi høylytt uttrykk for våre, sier Vytautas Landsbergis, som i sin tid fungerte som Litauens statssjef og som nå er litauisk medlem av EU-parlamentet.

Også i de nordiske land har det hersket stor skepsis til planene om en gassrørledning fra Russland under Østersjøen til Tyskland. Det tyske selskapet E. ON ble i 2005 enig med russiske Gazprom om å bygge en slik 1.200 kilometer lang ledning.