Første arenaprosjekt i Drammensregionen

Drammensregionen har tatt et stort skritt videre på veien mot å bli Nordens ledende miljø innen Helse og lys.

Aktuelle delprosjekter i Drammensregionen:

• Nye Sykehuset Buskerud, Gullaug (Sykehuset Buskerud HF)

• Næringsbygg (Entra Eiendom as)

• Nytt bo- og servicesenter(sykehjem og eldrebolger) i Krokstadelva (Nedre Eiker kommune)

• Evaluering og utbedring av eksiterende bo- og servicesentra

Innovasjon Norge har anbefalt satsingen "Helse og lys" som hovedprosjekt i sitt Arena-program. Det sikrer millionstøtte til nyskaping som vil komme eldre og arbeidstakere i hele landet til gode. Hovedfokus er å bedre helse og lyskvaliteten i eksisterende og nye bygg.

Helse og Lys programmet skal nemlig ha spesiell oppmerksomhet rundt eldre og arbeidstakere. Disse gruppene vil ha stor nytte av nytenking og nyskaping i helsesektoren.

- Arena-tildelingen gir oss mulighet til å videreutvikle det utrolig spennende og fruktbare samarbeidet vi har innenfor Helse og lys i regionen. Tildelingen er både en anerkjennelse av samarbeidet som er etablert, og av at dette er et samfunnsnyttig satsingsområde, sier Janne Dugstad, dekan ved Høgskolen i Buskerud og leder av programstyret for Helse og lys.

- Forprosjektarbeidet i 2007 har vist en unik innovasjonskraft i samarbeidet mellom næringslivsaktører, kunnskapsmiljøer og den offentlige. Personer på tvers av bransjer og organisasjoner har gjennom kreativt samarbeid skapt en felles plattform for ny verdiskaping, sier Tore Askim, programleder, Papirbredden Innovasjon as.

Dette er Helse og lysprogrammet:

Helse og lys henger sammen. Det er utgangspunktet for det ambisiøse programmet som involverer bedrifter, offentlig sektor og kunnskapsmiljøer. Satsingen er unik i Norge ved at landets ledende fagmiljøer innen helse og lys samarbeider med lysbransjen og eiendomsutviklere. Et av disse miljøene finnes ved Avdeling for optometri og synsvitenskap ved HiBu Kongsberg. Samarbeidet mellom Kongsberg og Drammensregionen er dermed en spennende del av Helse og lysprogrammet.

Lys er helt avgjørende for mennesker. Det er en betingelse for liv i seg selv, og mange biologiske prosesser reguleres av lyset og forholdet mellom lys og mørke. Lyset påvirker både den fysiske og psykiske helsen vår, og bidrar til at vi kan være friske og føle oss vel.

Det finnes mye kunnskap om hvordan selve øyet eldes, men denne kunnskapen benyttes likevel sjelden når vi skal utforme f.eks sykehjem og kontorarbeidsplasser. Slik er det også når vi planlegger næringsbygg, sykehus og andre helsebygg, eller boliger for hjemmeboende eldre. Eldre tilbys alt for ofte rom hvor gulv, vegger og tak nesten har identiske farger, mens de egentlig har behov for fargekontraster slik at de kan orientere seg bedre.

Helse og lysprogrammet vil prøve å forandre på dette, ved å fokusere både på rehabilitering av bygg, nye helse- og næringsbygg, samt boliger for hjemmeboende eldre. Både dagslys og kunstig belysning skal inngå i utviklingsarbeidet. Programmets hovedprosjektfase vil ha 3 års varighet, med mulighet for forlengelse til 5 år. Innovasjon Norge mottok 24 søknader fra hele landet. 4 av ble anbefalt, blant disse Helse og lys.