Siktede i Malerservice-saken sluppet fri

Tre av de siktede i Malerservice-saken ble onsdag sluppet fri etter å ha sittet i lange politiavhør.

 

Ytterligere tre personer blir løslatt i løpet av kvelden, mens de siste tre av de pågrepne blir holdt i arrest til torsdag.

- Vi har ennå ikke tatt stilling til om vi skal be om varetekt for de siste tre, sier politiadvokat Bjørn Holmsen i Oslo politidistrikt til NTB.

- Fiktive fakturaer
Til sammen ti personer er siktet for grove brudd på regnskapsloven, ligningsloven og merverdiavgiftsloven etter at politiet og skatteetaten gikk til aksjon onsdag mot firmaet Malerservice Norge AS og sju av selskapets underleverandører. Politiet mistenker at det er underslått flere titall millioner kroner i merverdiavgift. Underslaget skal blant annet ha foregått ved bruk av fiktive fakturaer.

Ni av de siktede satt tirsdag og onsdag i avhør hos politiet. Styreformann Fatmir Zymberi skal befinne seg i Albania på forretningsreise og er derfor foreløpig ikke avhørt.

Frykter ikke bevisforspillelse
Politiet mener å ha god kontroll over saken, og er ikke bekymret for bevisforspillelse, selv om flere av de siktede nå er løslatt.

- Det vil alltid være fare for bevisforspillelse, men vi har gjort omfattende beslag og har også gjennomført avhør, så vi har mye å jobbe videre med, sier Holmsen.
Politiet ville ikke be om varetektsfengsling fordi etterforskningen er så omfattende at de ikke ville rekke å bli ferdig innen varetektsperioden.

- Siktelsen opprettholdes, så slik er det ingen endring. Vi kan ikke bruke varetekt hvis det ikke er nødvendig, og det mente vi at det ikke var for disse seks, sier politiadvokaten.

Store beslag
Samtidig har etterforskerne fra skattekrimenheten begynt å gå gjennom de enorme mengdene med beslaglagt materiale.

- Det er over 100 store kartonger med dokumenter. Vi har beslaglagt alt som har med forretningsdrift i et større firma, det vil si datautstyr, telefoner, store mengder regnskap og dokumenter, sier Holmsen.

Det er ikke ventet flere pågripelser i saken.

Malerservice Norge AS ble etablert i 1993 og hadde over 60 millioner kroner i omsetning i fjor. Overskuddet var på snaut 3 millioner kroner.

Ifølge tilgjengelige selskapsopplysninger skal det være 22 ansatte i bedriften. Siden 1999 er selskapets omsetning seksdoblet i takt med den økte aktiviteten i byggemarkedet.