Næringsutviklingen størst i utkanten av byene

Veksten i næringsutviklingen skjer nå i utkanten av de store byene.

I Oslo og Bergen har antall arbeidsplasser økt utenfor sentrumsområdene, mens varetransporten i de sentrale delene av byene er redusert.

Det viser en analyse utført ved Transportøkonomisk institutt. Undersøkelsen har studert endringer i næringsstrukturen i Oslo, Bergen og Trondheim i perioden 2002 til 2007.

- Det er i første rekke tjenesteytende næringer som vokser i utkanten av byene. De har ikke så stort behov av godstransport, sier kommunikasjonsleder Harald Aas ved Transportøkonomisk institutt til NTB.

Varetransport ned
Forsker Viggo Jean-Hansen mener at etterspørselen etter varetransport nøye henger sammen med sysselsettingen i ulike bransjer.

- Vi har beregnet at varetransporten i sentrumsområdene har gått ned i alle de tre byene fra 2002 og fram til i dag. Samtidig har det vært en økning i sysselsettingen og varetransporten i byene totalt sett. Det har med andre ord vært en utvikling i favør av tjenestenæringene samtidig som antallet sysselsatte i sentrumsområdene har gått ned, sier Jean-Hansen som har utført analysene.

Vekst for Bergen by
I byene totalt sett har det vært vekst. Bergen by som helhet hadde en årlig vekst i antallet sysselsatte på 1,5 prosent i perioden. Bergen sentrum hadde derimot en årlig nedgang på 3,6 prosent i sysselsettingen.

- Vi finner en lignende utvikling for Oslo. Mens Oslo som helhet hadde en vekst i sysselsettingen på 0,8 prosent per år, hadde sentrum en nedgang på 1,7 prosent, sier Jean-Hansen.

Han presiserer at perioden de har undersøkt først var preget av en konjunkturnedgang i 2003, deretter var det vekst.