Muskel- og skjelettplager mest utbredt

Muskel- og skjelettplager er det hyppigst rapporterte arbeidsrelaterte helseproblemet i Europa.

- Om lag én av fire europeiske arbeidstakere rapporterer om arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager. Slike plager finnes i hele arbeidslivet, men er mest utbredt i bygg- og anlegg og i landbruket, forteller Ingrid Finboe Svendsen, direktør i Arbeidstilsynet.

Risiko for å utvikle muskel- og skjelettplager knyttes gjerne til tunge løft, uheldige arbeidsstillinger og tungt og ensformig arbeid.

- Det er derfor her forebyggende tiltak må settes inn. Det vil si organisering av arbeidet på en slik måte at vi kan spare samfunnet for store økonomiske tap, og spare de arbeidstakerne som rammes og deres familier for store menneskelige påkjenninger sier Finboe Svendsen.

En europeisk rapport som ble lansert i forbindelse med Europeisk uke viser at aktivitet og å vende tilbake til vanlige aktiviteter så tidlig som mulig er viktig for arbeidstakere med ryggplager.

- Arbeidstilsynet jobber nå med ny strategisk plan, og forebygging av muskel- og skjelettplager vil bli ett av hovedsatsingsområdene for Arbeidstilsynet i perioden 2008 til 2011, opplyser direktøren for Arbeidstilsynet.