Forvirring rundt boligprisene

SSB melder at boligprisene i Oslo og Bærum har falt med 4,2 prosent, mens Econ viser til en svak prisstigning på 0, 3 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

- Utover forskjeller i beregningsmetoder, har jeg ingen god forklaring på at vår boligprisindeks viser et klart prisfall som ikke er mulig å identifisere gjennom Econs og eiendomsmeglerbransjens statistikk, sier Einar Eide SSB til DN.

Econ, som utarbeider bolistatistikk for eiendomsmeglerbransjen og Statistisk sentralbyrå er de to største boligprisstatistikker i landet og baserer seg på de samme snaut 600 boligsalgene.

- Begge statistikkene bygger på boliger omsatt etter annonse på Finn.no. Så godt som alle omsetninger er med. Stort sett bekrefter statistikkene hverandre, men det er noen unntak. Dette er ett av dem, sier Lisa Reiakvam i Econ Pöyry.

Begge analysebyråene står helt og fullt inne for sine statistikker. Econ oppgir tall for hver måned, mens SSB oppgir kvartalstall. Statistikk utarbeidet av Logit Research for Privatmegleren, viser en kraftig opphopning av boliger til over fire millioner kroner i Oslo-området som stemmer godt overens med SSB's registrerte nedgang.

Angivelsen for årsprisveksten for eneboliger i Oslo og Bærum spriker også. Eiendomsmeglerbransjens statistikk viser at snittprisen er nærmere 13 prosent høyere ved utgangen av september i år enn på samme tid i fjor, mens SSBs boligprisindeks viser en årsvekst på 6,5 prosent.