Ingen parasitter i vannprøvene

Det var ingen parasitter i de siste tre vannprøvene som ble tatt i Oslo onsdag. Men fortsatt må osloborgerne koke vannet.

Vann- og avløpsetaten i Oslo fikk lørdag ettermiddag de siste tre prøvesvarene.
- Prøvene var negative. Det var verken giardia- eller cryptosporidium-parasitt i dem, sier prosjektleder Kari Thingnes i Vann- og avløpsetaten til NTB.
Det er tatt prøver både i Maridalsvannet, av vann som kommer ut fra Oset renseanlegg og ulike steder på ledningsnettet. Til sammen 21 prøver ble tatt onsdag, og de første 18 prøvesvarene kom torsdag og fredag.

Det var ikke giardiaparasitter i de første 18 vannprøvene som ble analysert. Seks eller sju vannprøver inneholdt imidlertid cryptosporidium-parasitten.

Nye prøver hver dag
Det blir nå tatt prøver på de samme 21 stedene hver dag. Prøver er blant annet sendt til analyse i Stockholm og Stavanger.

- Det skal ikke stå på laboratoriekapasiteten i en sånn situasjon. Men hvor lang tid det vil ta å få svar er litt usikkert. Det tar lengre tid å teste for parasitter enn for bakterier, sier Thingnes.

Vann- og avløpsetaten har planlagt en pressekonferanse søndag ettermiddag.
- Vi håper å komme med flere svar da. Inntil videre gjelder anbefalingen om å koke vannet, sier Thingnes.

Følger saken
Det er også tatt en rekke pasientprøver de siste dagene. Fredag opplyste smittevernoverlegen i Oslo at alle prøvene som da var analysert, var negative.

- Jeg har ikke fått melding om positive prøver i løpet av lørdagen. Vi følger opp saken fortløpende, sier smittevernoverlege Frantz L. Nilsen.

Sykehusene har mottatt svært mange prøver de siste dagene. Ullevål universitetssykehus har alene mottatt 100 prøver.