Murud anket i håp om ett år mindre straff

Frank Murud anket straffeutmålingen på stedet da han i Oslo tingrett fredag ble dømt til sju års fengsel for underslag mens han var eiendomssjef i Undervisningsbygg i Oslo kommune.

Det tok dommeren to og en halv time å lese opp den omfattende dommen mot Murud og de tre andre mennene som har stått tiltalt i det som er omtalt som en av de største korrupsjonssakene i Norge.

I tillegg til fengselsstraffen på sju år får Murud ifølge dommen inndratt 112 millioner kroner.

Han ble også fradømt retten til å drive næringsvirksomhet på ubestemt tid, og må betale erstatning til Oslo kommune.

Fikk strafferabatt
Fengselsstraffen på sju år er ett år mildere enn aktors påstand på 8 år.
Ifølge dommen kvalifiserer de straffbare forhold Murud er dømt for til ni og et halvt års fengsel.

Det betyr at Murud har fått en strafferabatt på to og et halvt år.
Rabatten har Murud i hovedsak fått fordi han har valgt å samarbeide med polititets etterforskere helt fra underslagene ble oppdaget. Han skal også ha tilstått mer enn politiet hadde avdekket da ballen først begynte å rulle.

- Feil straffeutmåling
Muruds forsvarer, Anders Brosveet, sier til NTB at det er måten loven er brukt på ved straffeutmålingen som hans klient vil ha vurdert på nytt.

- Tingretten kan ikke måle ut straffen ved å summere straffen for flere forskjellige forhold på den måten retten her har gjort. Det er etter min mening ikke i samsvar med Høyesteretts praksis, sier Brosveet.

Han mener seks års fengsel ville vært en mer riktig straff for hans klient.

Underslag og korrupsjon
Murud har stått tiltalt for å ha underslått 89 millioner kroner fra arbeidsgiveren gjennom fiktiv fakturering mens han var eiendomssjef i det kommunale selskapet Undervisningsbygg.

Tiltalen omfattet også utroskap, korrupsjon og såkalt returprovisjon i forbindelse med jobben han hadde i eiendomsfirmaet NEAS før han fikk jobben i kommunen.
I juli dømte Oslo tingrett to menn til to år og to måneders fengsel for korrupsjon i samme sak.

Tre medtiltalte dømt
Muruds kompanjong i underslagene, en 70 år gammel håndverker og tidligere kollega, ble dømt til tre års fengsel. Det er ett år mindre enn statsadvokaten la ned påstand om.

De to andre tiltalte, som i hovedsak er trukket inn i saken fordi de betalte Murud penger for å få oppdrag fra NEAS og Undervisningsbygg, ble idømt fengselsstraffer på henholdsvis to år og ni måneder og to og et halvt år. Begge slapp dermed «billigere» enn påtalemyndigheten la ned påstand om. Påtalemyndigheten ba om tre og et halvt års fengsel for begge.