Fortsatt koking tross lovende vannprøver

Ingen av de sju analyserte vannprøvene i Oslo inneholdt giardia-bakterien, og ifølge Vann- og avløpsetaten tyder resultatene på at situasjonen nærmer seg normal. Men vannet må kokes til flere prøvesvar er klare.

21 prøver ble tatt onsdag, og de resterende 14 vil være ferdiganalyserte fredag. I tillegg skal det tas ytterligere 21 prøver senere.

- Prøvene som er analysert, kan tyde på at vi nærmer oss en normal situasjon. Også mengden bakterier tyder på det, sier direktør Finn Johansen i Vann- og avløpsetaten.

Vannet må imidlertid fortsatt kokes, men ikke så lenge som fryktet. Om prøvene er negative, og parasittene som er funnet ikke er sykdomsframkallende, er det håp om at Oslos innbyggere kan drikke vann fra springen om under en uke, forutsatt at det ikke bryter ut en epidemi.

500 syke
Tre av de sju prøvene var negative, både på bakterier og parasitter. Fire av sju prøver, spredt rundt i byen, inneholdt én cryptosporidium-parasitt per 10 liter. Parasitten kan føre til diaré.

Ingen av prøvene inneholdt giardia, som gjorde 6.000 bergensere syke.

- Vi vet ikke om parasittene som er funnet, er sykdomsfremkallende, sier Frantz L. Nilsen, smittevernoverlege i Oslo.

Han forteller at 500 personer har tatt kontakt med legevakten fordi de har trodd de var syke, og at fem av dem er blitt tatt prøver av.

- Svar på disse fem prøvene kommer fredag. De dyrkes på Ullevål sykehus, sier Nilsen. Han understreker at det fram til parasittene ble funnet, hadde vært normal pågang parasittsyke i Oslo.

- Flere kilder
De ferdiganalyserte prøvene fra Oslos drikkevann tyder på at det ikke bare er én kilde til parasittene som ble funnet tidligere i uken.

- Funnene styrker teorien om at de kommer fra Maridalsvannet, men det kan virke som om parasittene er del av bakgrunnsnivået som ikke er sykdomsframkallende, sier Johansen.

Dermed kan det være flere kilder, dyr eller mennesker, som har gitt den økte mengden, og ifølge kommuneoverlege Eilif Rytter er det ikke store mengder som skal til før prøvesvarene gir høyere utslag enn vanlig.

- Det kan tyde på at vi var overforsiktige, sier Johansen, som håper folk vil være enige i den prioriteringen.

Omfattende
Vann- og avløpsetaten har likevel satt i gang et omfattende arbeid for å finne en eventuell kilde. De undersøker nedslagsfelt, vannkilder, ledningsnettet og kummer.

- Vi har undersøkt om det skjer byggearbeid som kan ha kommet borti vannettet, og vi har snakket med brannvesenet og de som arbeidet med dette i Bergen, sier Sigurd Grande i Vann- og avløpsetaten.

Før en eventuell friskmelding av vannet kan gi kokestopp, må imidlertid flere prøver tas, og kommunen håper de skal få fortgang i analysene av dem.