Myndigheter ukjent med sperret fjord

Både Kystdirektoratet og Fiskeridirektoratet ser ut til å være ukjent med de problemer som har oppstått etter at innløpet til Langfjorden ved Kirkenes er blitt sperret av store mengder slam fra gruveselskapet Sydvaranger.

Statens forurensningstilsyn (SFT) og Miljøverndepartementet har nå fått denne saken til behandling på grunnlag av en henvendelse fra Sør-Varanger Sameforening og Sør-Varanger Sjølaksfiskarlag.

- Vi må sjekke opp hva som har skjedd, og vil ta saken opp med SFT, sier avdelingsdirektør Anne Beate Tangen i Miljøverndepartementet til NTB.
Hun bekrefter at saken er kommet til departementet, men opplyser at den ennå ikke er behandlet.

- Oppsiktsvekkende
- Dette høres litt oppsiktsvekkende ut. Det er en sak vi må se nærmere på, sier regiondirektør Gunnar Trulsen i Fiskeridirektoratet region Finnmark til NTB.
Han er ny i stillingen, og henviser til sin seksjonssjef Ton Ola Rudi, som har vært ansatt ved kontoret siden 1991.

- Jeg har aldri hørt om at dette har vært en sak for oss, sier Rudi til NTB.
Regiondirektør John Evensen i Kystverket Troms og Finnmark opplyser til NTB at heller ikke han har kjennskap til saken. Han lover å undersøke i gamle arkiver om havnemyndighetene på noe tidspunkt har hatt saken til behandling.

- Miljøkriminalitet
- Fra vårt ståsted er dette miljøkriminalitet, sier Astrid A. Daniloff til NTB.
Hun er fiskeripolitisk talskvinne for Sør-Varanger Sameforening og Sør-Varanger Sjølaksfiskarlag, og har skrevet brevet til SFT og Miljøverndepartementet om slambanken som sperrer Langfjorden slik at sild, torsk og annen fisk ikke lenger kommer inn i den tidligere fiskerike fjorden.

«Det er lite trolig at en slik natur- og miljøødeleggelse ville bli akseptert i andre deler av landet», heter det i brevet.

- Fjorden var matgryta vår, sier Astrid A. Daniloff til NTB.
Hun forteller at det fram til begynnelsen av 1990-tallet var mye fisk fjorden.
De to foreningene krever nå at det blir mudret opp en renne i slambanken, slik at fisk igjen kommer inn i Langfjorden.

Utslippstillatelser
Tillatelser til utslipp og slamdeponering ble gitt til Aktieselskapet Sydvaranger i brev fra SFT i 1974 og 1987, går det fram av dokumenter NTB har fått fra SFT. Dette selskapet stanset gruvedriften i 1997.

Nå foreligger det en ny søknad om utslippstillatelse fra et nytt selskap, Sydvaranger Gruve, som planlegger å gjenoppta driften i gruvene ved Bjørnevatn.

«Dersom det på grunn av sedimentert avfall fra utløpsledningen skulle vise seg nødvendig med mudring, må dette bekostes av eieren», heter det i utslippstillatelsen fra 1974.

Ingen av de gamle brevene om utslippstillatelse ser ut til å gi klarsignal for å tette innløpet til Langfjorden.

Ifølge brevet fra Sør-Varanger Sameforening og Sør-Varanger Sjølaksfiskarlag var fjorden i området ved slambanken opprinnelig 60 meter dyp og 400 meter bred. Ved fjære sjø er den nå 1 meter dyp og 30-40 meter dyp, blir det opplyst.