Fabian Stang valgt til ordfører i Oslo

Onsdag var spillet om Oslo-ordføreren endelig over. Fabian Stang og Høyre vant siste runde.

I avstemningen i bystyret fikk Fabian Stang (H) 33 stemmer, mens Nina Bachke (Ap) fikk 26 stemmer.

Aud Kvalbein (KrF) ble valgt til varaordfører med 31 stemmer, mens SVs kandidat Marianne Borgen fikk 27 stemmer. Én av bystyrerepresentantene stemte blankt. Både ordførervalget og varaordførervalget var skriftlig.

- Tusen takk for tilliten, jeg lover at jeg skal gjøre mitt beste, sa Stang til bystyret etter at det var klart at han blir hovedstadens nye ordfører.

Borgerlig enighet
De borgerlige partiene i Oslo var på forhånd blitt enige om at Fabian Stang skulle bli ny ordfører, mens Aud Kvalbein skulle få jobben som varaordfører.

- Det var godt at vi klarte å finne en felles løsning som alle kunne være fornøyd med, sa Stang. Han forstår at mange velgere har opplevd de siste dagers forhandlinger og spekulasjoner som uryddige, men avviser at man har drevet et politisk spill om posisjoner.

- Høyre ønsker at de fire borgerlige partiene skal stå sammen. Vi har ikke lagt opp til noe spill, det har ikke vært noe lureri. Vi har hele tiden vært helt åpne og ærlige, sier han.

Venstre trakk kandidat
Lederen i Oslo Fremskrittsparti, Peter N. Myhre, bekreftet før bystyremøtet overfor NTB at de borgerlige partiene var enige om å stille kun én kandidat. Det innebar at Kjell Veivåg måtte trekke seg. Dermed fikk Venstre bare et lederverv i en av bystyrets komiteer.

- Det var harde forhandlinger, men vi mener vi kom fram til en god avtale, sier Venstres gruppeleder Ola Elvestuen.

- Det var viktigst for oss å få lederen i byutviklingskomiteen, det vervet var viktigere enn å få ordføreren. Det er grunnen til at vi trakk vår ordførerkandidat, sier han.

Ap fornøyd
Arbeiderpartiets Rune Gerhardsen sier han er fornøyd med utfallet, og at det var naturlig at Høyre fikk både byrådslederen og ordføreren på bakgrunn av valgresultatet.

- Denne avklaringen burde ha foreligget for fire uker siden. De borgerlige partiene har samarbeidet i ti år allerede, og burde enkelt ha klart å komme fram til en avtale. Den vanskelige situasjonen som oppsto viser bare hvor store politiske motsetninger det er mellom Venstre og Frp, sier han.