Byggenæringen inn i klimakampen

Energi, klima og miljø - i bolig, bygg og anlegg. Med det fokus energi, klima og miljø nå har i hele verden, var det helt naturlig at dette også ble hovedtema for Byggedagene i 2008 5. og 6. mars.

Meld deg på Byggedagene her 

Se komplett program her

Byggenæringen er på mange måter nøkkelen - og kanskje det viktigste verktøyet myndighetene har - til å løse mange av problemene. 

Myndighetene må forstå dette. Men det er også viktig at byggenæringen ser på dette som en mulighet og ikke som en trussel.

Det er ikke tvil om at byggenæringen i årene som kommer må bli langt mer bevisst sin egen rolle i disse spørsmålene. Vi vet at det foregår et storstilt arbeid i å lage nye, mer bestandige byggematerialer samtidig som man tenker på hvordan man skal lage bedre konstruksjoner som tåler større påkjenninger.

Norge mot 2020
På første dag av Byggedagene ser vi fremover. Som vanlig åpner adm. direktør Sverre A. Larssen det hele. Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret følger opp. Han skal lage en scenariobeskrivelse frem til 2020.
Det knytter seg også stor interesse til foredraget til forskningssjef Kim Robert Lisø i SINTEF Byggforsk.
Det er forsket mye på klima de siste årene, og alle vet at det må stilles økte krav til bygg- og anleggsprosjekter fremover.

Kundens krav og forventninger
Kundene begynner å stille tøffere krav- En slik klimabevisst boligkunde er Jonas Vevatne. Prosjektleder Jens Petter Lund i Statsbygg svarer på hvordan de tar utfordringene med stadig tøffere krav. På Byggedagene tar vi også frem et eksempel på hvordan miljøstiftelsen GRID i Arendal bygde ut sitt hovedkvarter etter helt nye prinsipper. Leder av byggekomiteen Thore-Andre Thorsen kommer. Det samme gjør Kai Paulsen fra Skanska Norge som foretok utbyggingen.

Randers kommer
Ellers er vi selvsagt svært glad for at BI-professor Jørgen Randers kommer. Han er leder av Lavutslippsutvalget, men han er vel i tillegg den nordmann som har hatt størst påvirkning på den klimadebatt verden nå opplever. Randers har mange forslag til løsninger.

Faren fra øst...
Professor Victor Norman, NHH kommer med et foredrag som kanskje kan ta pusten fra enhver. Han mener at vi i de kommende ti-årene vil vi oppleve enorme endringer her i landet. Han tror på en sterk sentralisering. Men han har også et budskap om hvordan kineserne etter hvert kommer inn som en betydelig arbeidskraftressurs i den vestlige verden. Om noen år forventer han at det kommer 650 millioner kineserne til OECD-landene. Da har polakkene reist hjem. Men kineserne kommer altså for fullt med de utfordringer det kan føre til.

Det nye byggstudiet
Dagen avsluttes med Trond Bølviken. Han er leder av Næringslivsringen og kommer fra Veidekke Entreprenør. Han skal snakke om morgendagens kvinner og menn i byggenæringen. Det gjøres nå store endringer i studieprogram, både bed NTNU og BI for å nevne noen utdannelsesinstitusjoner.

ByggeGalla - et høydepunkt
For mange er ByggeGalla-arrangementet selve høydepunktet for mange som er med på Byggedagene. Vi har ikke lagt lista lavere i år, heller tvert i mot. Byggeindustrien er 40 år i 2008. Dette vil vi markere i forbindelse med ByggeGalla-arrangementet. Ellers blir det prisutdelinger, god underholdning samt servering av mat og drikke.

Program dag 2

Styreleder i BNL, Peder B. Backe i BackeGruppen åpner dag to. Det blir først en plenumssesjon.
Da starter vi opp med et tema som må interessere alle, nemlig samferdsel og infrastruktur. Det er statssekretær Erik Lahnstein i Samferdselsdepartementet som åpner denne del av programmet.
Ellers er det mange som ser frem til å høre Terje Moe Gustavsen som vegdirektør. Dette er et av de første arrangementene han deltar på hvor han møter næringens representanter. Forventningene er store.

Etter en plenumssesjon deles andre dag i to sesjoner - en for bolig og bygg og en for anlegg.

Anleggssesjonen

Adm. direktør i EBA åpner denne sesjonen. Hans budskap er at entreprenørbransjen satser. Ellers vil sivilingeniør Christen Ræstad ta en gjennomgang av infrastrukturens glemte områder. Det er mye som ligger nede i bakken som det moderne mennesket er svært så avhengig av. Det er nok å nevne vann- og kloakkrør. De bør helst være adskilt.

Ellers vil resten av programmet være knyttet mye til anleggsprosjekter. Adm. direktør Kyrre Olaf Johansen i Mesta stiller spørsmålet; Ytre miljø - lønnsom butikk? Regiondirektør Petter Moe i NCC Construction AS tar for seg hvordan man kan bygge mer vei for pengene. Anleggsleder Ole Morten Okkenhaug i Veidekke Entreprenør AS forteller hva som har skjedd med Kjøsnesfjorden Kraftverk i Jølster, mens prosjektsjef Rune Haugsdal presenterer den spennende Bybanen i Bergen.

Bolig- og byggsesjonen

Statsråd Magnhild Meltvedt Kleppa i Kommunal- og Regionaldepartementet presenterer den nye Plan- og Bygningsloven. Det er ventet mange nyheter i dette innlegget. Mye av det som kommer frem i denne loven vil prege hverdagen til svært mange i byggenæringen i årene som kommer.

Da skal det også bli morsomt å høre hva konsernsjef Lars Nielsen i Block Watne ASA svarer til dette.

Spennende blir det også å høre adm. direktør Peter Groth i Aspelin Ramm Gruppen om hvordan de store utbyggerne tenker grønt.

Ellers er det store forventninger både til Enova og Forskningsrådet som i årene som kommer skal bruke mye penger. På grunn av endringene i ledelsen i Enova har vi ikke foredragsholderen klar, men avd. direktør Eirik Norman stiller i alle fall fra forskningsrådet.

Det planlegges en stor utstilling med tema klimavennlig byutvikling. Den skal vises i Oslo og Drammen. Birgit Rusten, leder NAL Ecobox og sjefsakitekt Inge Willumsen i Husbanken region Øst orienterer.

Det hele avsluttes med det som nå forhåpentligvis blir det forsonende møte mellom Aasmund Bunkholdt i Trefokus og Ole Krokstrand i byggutengrenser.no. Temaet er når materialene spiller på lag.

Egen utstilling
Som vanlig har vi en egen utstilling på Byggedagene. Vi ønsker alle velkommen. Påmeldingsskjema og program finnes i en egen brosjyre som er laget.

Vi ser frem til å møte deg på Byggedagene 2008. Velkommen skal du være.