Riksrevisjonen kritiserer for døve ører

Riksrevisjonen er ikke fornøyd med tingenes tilstand i offentlige etater. Det er særlig brudd på regelverket for offentlige anskaffelser, dårlig IKT-sikkerhet og dårlig økonomistyring som er årsak til misnøyen.

I undersøkelsen om departementenes forvaltning og gjennomføring av budsjettet for 2006 er det bare Kommunal- og regionaldepartementet og Statsministerens kontor som slipper unna uten merknader.

- Jeg er skuffet over at forhold vi har pekt på år etter år ikke fører til noen vesentlig bedring. Det gir grunn til bekymring, sier riksrevisor Jørgen Kosmo til NTB.

Han viser også til at brudd på regelverket rammer vanlige innbyggere.
På en pressekonferanse tirsdag trakk han også fram at det er særdeles alvorlig at statlige etater ikke etterlever regelverket for offentlige anskaffelser.

- Vi snakker om betydelige midler. Det offentlige handler for 275 milliarder kroner hvert år, sier riksrevisoren.

Helse og omsorg
Helse- og omsorgsdepartementet er blant dem som må tåle hardest kritikk.
Departementet får kritikk fordi det tar uforholdsmessig lang tid å få tatt i bruk retningslinjene for bierverv som ble vedtatt i 2003. Dette kan svekke tilliten til helsepersonellet fordi det øker faren for uheldig rollesammenblanding og inhabilitet. Et annet ankepunkt er at reglene for fordeling av spesiallegestillinger ikke etterleves, noe som blant annet kan føre til forsterket ubalanse i legemarkedet.

Revisjonen ser også alvorlig på at vedlikeholdet av sykehus er for dårlig og skriver at dette har ført til at lover og forskrifter om arbeidsmiljø og bygningsmessig sikkerhet ikke blir fulgt.

Barnevernet for dårlig
Kosmo trekker også fram at styringen av Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) er for dårlig.

- Barnevernet mangler et godt og pålitelig system som skal sikre god styring, oppfølging og kontroll. Dette fører blant annet til dårlig oppfølging av private barnevernsinstitusjoner. Bufetat kan ikke sikre et likeverdig tilbud over hele landet. Dette rammer de aller svakeste i samfunnet, og vi ser svært alvorlig på dette, sier han.

Forsvaret
Forsvaret slipper heller ikke unna denne gang.

- Mangel på personell og materiell kan true forsvarsevnen, konkluderer Riksrevisjonen.

I rapporten stilles det spørsmål om Sjøforsvaret er i stand til å bemanne de nye fregattene. Riksrevisjonen ser også alvorlig på at forsinkede leveranser av viktig materiell kan føre til at militære enheter ikke blir operative innen planlagte tidsfrister.

- Summen av dette gjør at det kan stilles spørsmål ved Forsvarets operative evne, sier Kosmo, som også har en fortid som forsvarsminister.

Skatt og avgift
Riksrevisjonen er kritisk til den interne kontrollen i skatteetaten. Kosmo peker på at enkelte ansatte har hatt tilgang til egne og nære slektningers ligningsdata og at det er påvist ett tilfelle av urettmessig endring av ligningen.

- Jeg mener det er meget kritikkverdig at Finansdepartementet ikke har fulgt opp disse forholdene men latt de passere år etter år, sier han.

Riksrevisjonen mener også at motorvognavgifter fasesettes på usikkert grunnlag fordi Vegdirektoratets nye informasjonssystem for motorvogner og førerkort er forsinket.

Bistand
Norsk bistand til fattige land og Forsvaret får kritikk også denne gang. Riksrevisjonen mener at styringen av bistandsprosjekter er for dårlig.

- Her er det betydelige midler som lett kan komme på avveie. Gode systemer for rapportering, særlig når det gjelder mistanke om korrupsjon og misligheter, er avgjørende for å ha kontroll over pengebruken på dette området, sier riksrevisoren.