Ingen erstatning for svensk Rhoca Gil-skandale

Den svenske staten gir opp kampen for å få erstatning for skadene ved byggingen av en skandaletunnel sørvest i Sverige. Dommen der produsenten av tetningsstoffet Rhoca Gil ble frikjent, blir ikke anket.

Rhoca Gil, som også ble brukt i den sterkt omdiskuterte tunnelen Romeriksporten på Gardermobanen i Norge, skulle tette sprekker i jernbanetunnelen gjennom Hallandsåsen sør for Göteborg. Bruken av stoffet utløste en av Sveriges største miljøskandaler.

Det svenske jernbaneverket Banverket har i samarbeid med forvaltningsmyndigheten Kammarkollegiet kommet til at det er nytteløst å anke avslaget på krav om en erstatning på 46 millioner kroner. Beslutningen om å ble tatt tirsdag, bare få timer før ankefristen utløp.

Den viktigste årsaken er at Rhoca Gil-produsenten Rhodia Chemie ikke lenger driver noen virksomhet.

- Vi kunne altså risikere å bli stående med lang nese og ikke få noen penger, selv om vi skulle vinne, sier Kammarkollegiets talsmann Lars Sjöberg.

Byggingen av tunnelen gjennom Hallandsåsen var ledd i en oppgradering av jernbanen mellom Göteborg og Malmö, men måtte avbrytes fra 1997 til 2004 på grunn av det store miljøproblemene. I dag er tunnelen omtrent halvferdig.