- Ubegrunnet mistanke om inhabilitet

Det har de siste dager vært flere medieoppslag med påstander om at juryen for den åpne internasjonale arkitektkonkurransen om ny Holmenkollbakke ikke har opptrådd korrekt. NAL sier alle spilleregler er fulgt.

Kritikken har spesielt vært fokusert på at en av medforfatterne til vinnerutkastet, sivilingeniør Florian Kosche angivelig skal ha hatt et nært samarbeidsforhold med juryens leder, sivilarkitekt Gary Bates.

- Disse påstandene savner forankring i de faktiske forhold. Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) har etter oppdrag fra Oslo kommune ivaretatt funksjonen som jurysekretariat, og har som sådan inngående kunnskap om alle stadier av denne konkurransens avvikling. Vi kan derfor fullt ut innestå for at alle spilleregler som gjelder for denne type konkurranse er behørig ivaretatt. Det er således ingen grunn til å så tvil om at juryens enstemmige avgjørelse er fattet utelukkende på grunnlag av en saklig vurdering av konkurranseutkastenes faglige kvaliteter, uten at man har hatt noen kunnskap om forfatternes identitet. I tillegg har juryen konsultert eksterne spesialister innenfor ulike deltemaer, som bekrefter vinnerutkastets fortrinn, sier Jannike Hovland, president i NAL i en pressemelding.

NAL ønsker også å minne om at denne konkurransen er gjennomført med anonymisert deltakelse.

- Åpning av de innleverte navnekonvolutter har på vanlig måte skjedd først etter at juryens avgjørelse var protokollert. Juryens medlemmer er derfor avskåret fra å vurdere sin habilitet før deres oppdrag er fullført. Derfor vil habilitetsvurderingen i slike konkurranser ligge hos de potensielle deltakere, som ut i fra informasjonen om hvem som er oppnevnt i juryen, selv må vurdere om man står juryens medlemmer for nært til å kunne delta. Etter en senere gjennomgang av listen over deltakere kan NAL konstatere at ingen av disse har brutt Forvaltningslovens bestemmelser om habilitet eller de regler konkurranseprogrammet inneholdt om deltakerrett, utdyper Hovland.

NAL beklager sterkt at slike feilaktige påstander er fremført, og håper at dette ikke skaper problemer i forhold til en helt nødvendig rask fremdrift i en så viktig byggesak.