Gjøvik vgs

Gjøvik vgs

Gjøvik videregående skole
Sted:
Gjøvik
Kontraktssum eks mva: 256 mill kroner
Prosjekttype: Videregående skole
Bruttoareal: Nybygg 8600 kvm, rehab 3400 kvm
Byggherre: Oppland Fylkeskommune
Totalentreprenør: Opplandbygg ANS
Arkitekt: Link Signatur
Rådgivende ingeniører: RIB: Eiendomsprosjektering - RIV: Siv.ing.Per Ø. Hansen - Rie/utførende: Moelven Elektro - Sanitær/varme/sprinkler: Jørstad - Ventilasjon/automatikk: GK Karlsen:
Underentreprenører og leverandører: Glassfasade: Sagstuen - Maling/belegg: Gjøvik Malerservice - Kjøkken: Maestro Storkjøkken - Graving: Paul Berg - Mur/puss/flisarbeider: Mjøsen - Himlinger: Tøftum Innredning - Vinduer: Nordvestvinduer - Trapper/rekkverk: Ingar Nettum - Parkett idrettshall: Parkett & Idrettsgulv - Parkett: Ola Røstbakken AFC - Amfimøbler: Pitney Bowes
- Porter: Crawford l Alu-dører: Alu Glass Produksjon - Kjøkken: O. E. Skattum - Kjølerom: Larsens Kjøleservice - Taktekking: Knut Nyborg - Gartner: Dyrud & Tollefsrud - Bæresystem/hulldekker: Contiga - Rivearbeider: Miljøriv

Samspill og samarbeid ga Gjøvik èn ny og moderne skole.

- Opprinnelig var dette prosjektet basert på en samspillsmodell. Vi prekvalifiserte fire entreprenører og fire arkitektfirmaer. Tanken var å kjøre en designkonkurranse og la entreprenørene konkurrere på pris. De som var prekvalifiserte klarte på seminaret å forenes til fire par, med en arkitekt og en entreprenør i hvert par. Opplandbygg og deres samspillpartner på arkitektursiden, Link Signatur, vant med en vekting på arkitektur, funksjonalitet og pris, forklarer Oppland Fylkeskommunes prosjektleder Per Kristian Lindahl.

Underveis i prosjektet ble det bestemt at det var aktuelt å samlokalisere allmenn og yrkesfaglig utdanning på ett sted. Fylkestinget bevilget penger, og ytterligere kroner fra tippemidler kom også på plass. Verdt å nevne; Opplandbygg og Link signatur vant med en samspillmodell, men pga. stram økonomi og for å ha maksimal styring ble det inngått en avtale om totalentreprise da byggingen startet i september 2005.

Opplandbygg er et ANS der Oppland Entreprenør og Miljøbygg har valgt å stå på samme side i større prosjekter, for å kunne utnytte hverandres styrker og ressurser mer effektivt.

- Tidligere har vi som Opplandbygg hatt jobber sammen. Det er viktig for oss lokale å stille opp mot riksentreprenørene. Jobben hadde blitt for stor for hver av oss alene, sier Ole Arnt Tabuk, i Oppland Entreprenør, for tiden prosjektleder i Opplandbygg på Gjøvik vgs.

Gjennomføring av prosjektet forutsatte en del riving, utført av Miljøriv. Til sammen, avhengig av fremdrift i forhold til resten av aktørene, var Gjøvikfirmaet i gang i nesten to år. Utfordringene var eldre bygningsmasse med asbest og med PCB-holdig maling i det gamle svømmebassenget. Det medførte omfattende tilpassing og sikringsarbeider siden deler av skolen var i full drift hele tiden.

- Jobben var lærerik. Miljøriv er et forholdsvis nystartet firma i rivningsbransjen, og vi fikk til de grader ilddåpen fort, sier driftsjef Bergfinn Alund i Miljøriv.

Bærekonstruksjoner består av plasstøpte betongfundamenter, søyler og enkelte bygg med plasstøpte betongvegger. Øvrige bærekonstruksjoner består av stålsøyler, HSQ stålbjelker, gitterdragere og hulldekker. Tak er i hovedsak levert av Lett-Tak. Yttervegger er utført i utfyllende bindingsverk med cemberitt fasadeplater i tre varianter.

Den nye skolen ligger nå dandert rundt en skolegård, med bygninger faktisk på alle sider. En innebygd overgang sikrer kommunikasjon til to av de yrkesfaglige byggene. Vrimleområdet og kantinen fungerer tydeligvis usedvanlig godt som sosialt treffområde og knutepunkt. I etasjen over holder biblioteket til. Vrimleområdet med store glassfasader grenser inn i det rehabiliterte bygget, som har store glassganger for å effektivisere arealet.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter