Holmen

Holmen

Boligprosjekt Holmen

Sted: Stavanger

Totalkostnad eks mva: 118 mill kroner

Bruttoareal: 13.500 kvadratmeter

Prosjekttype: Nybygg

Byggherre: BO1 AS

Arkitekt: Stein Halvorsen

Totalentreprenør: NCC

Rådgivere: RIB: Procon Stavanger - RIBr: Multiconsult - RIAku: Sinus - RIV: Multiconsult

Sideentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: T. Stangeland Maskin - Riving, kjerneboring etc: Kay's betongsaging - Betongelementer: Spenncon - Stålarbeider: SL Mekaniske - Tømmer: Faber Bygg - Murer: Murmester Svein Eidesen - Taktekking: Protan Bygg & Tak - Glass og aluminium: Rubicon - Maler: Malerfirma Magne Henriksen - Gulvbelegg: Vatland & Sønn - Rørlegger: Finn Midbøe - Elektriske installasjoner og Luftbehandlingsanlegg: L.S. Solland  - Blikkenslager: Lie Blikk - Låsesystem og beslag, montering dører og lister: Stavanger Låsservice - Kjøkken: Norema Senteret - Brannsikring: Firesafe - Heis: Reber Schindler Heis - Balkonger, rekkverk og trapper i stål: Hamre - Gartner: Virgo Gartnerservice - Stillas: Stilltech - Brakkerengjøring: Allrent

Leilighetsprosjektet Holmen i Stavanger består av fire bygg som ligger rundt en gårdsplass formet som et fotavtrykk.

Holmen ligger mellom Øvre og Nedre Holmegate i Stavanger sentrum. Det rommer 132 leiligheter med et samlet areal på 7.500 kvadratmeter, 150 parkeringsplasser og 1.000 kvadratmeter med næringsarealer.

Prosjektet er tegnet av Stein Halvorsen AS, og oppført i totalentreprise av NCC. Tiltakshaver er BO1 AS. NCCs kontraktssum er på 118 millioner kroner, ex grunnarbeid og mva. Byggestart var i mai 2005. Byggene stod ferdige i sommer.

De 132 leilighetene varierer fra 28 til 257 kvadratmeter. Alle leilighetene har kabel-TV og bredbånd. De har også terrasser, balkonger eller franske balkonger.

De fire byggene ligger rundt gårdsrom med form som et fotavtrykk. Stein Halvorsen vant en arkitektkonkurranse i 2001 med forslaget Footprint.

Sivilarkitekt Anne Wodstrup i Stein Halvorsen forteller at det er gårdsrommet på Holmen som har vært prosjektets viktigste grep. - Vi jobbet mye med å gi dette rommet en magisk atmosfære, fjernt fra gatene og bylivet på utsiden. Fasadene i gården speiler himmelen helt ned til bakken og dette lyset på veggenes spesielle overflate gir rommet sin karakter.

- Holmen mot gatebildet har en mer konvensjonell løsning. Vi brukte mye tid på å finne byggets riktige størrelse og den smale bygningsoppdelingen sitter fint i gatebildet. De inntrukne balkongene i toppleilighetene med pergola over redefinerer byggets høyde på en fin måte. 

Wodstrup sier at leilighetene som har utsikt mot havet er spesielt fine. - Du kan se over gårdsrommet og ut mot Vågen fra de øverste etasjene mot Øvre Holmegate. 

- For oss har Holmenkvartalet har vært et spennende prosjekt. Det har vært gøy å jobbe sammen med NCC i Stavanger og deres underentreprenører. De har virkelig stått på for å få dette til på en god måte og tatt en hver utfordring på strak arm og levert et bygg som arkitekten er svært fornøyd med.

Bærende konstruksjon i byggene er i spennarmert plasstøpt betong. Takene er flate og tekket med folie. Inn mot gårdsrommet består fasadene av glass og Rodeca-plater. Rodeca er plater i et gjennomskinnelig plastmateriale, og settes sammen etter not og fjær-prinsippet. De fleste av platene som er brukt på Holmen er 18 meter høye. Ut mot de omliggende gatene har byggene hvit, stående trekledning.

Anleggsleder Rune Herdlevær i NCC forteller at den største utfordringen med Holmen har vært den trange tomten midt i et bysentrum, med omliggende gater. - Det har stilt store krav til logistikk. Vi har for eksempel brukt råbygget til lagerplass for materialer. En annen utfordring har vært språk og kultur på byggeplassen. På det meste hadde vi 120 personer i arbeid på byggeplassen. Cirka 50 av dem var utenlandske arbeidere, mange av dem fra Polen.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter