- Sprengningarbeid på lykke og fromme

- Anleggsbransjen er preget av lite systematisk tenkning og begrepsforvirring. Mye sprengningsarbeid går på lykke og fromme.

Dette sier sier Glenn Seland til DSBs eksternmagasin Samfunnssikkerhet. Seland er regionalt verneombud for anlegg i Agderfylkene.

Han sier videre:

- Selv om alle oppgir å være opptatt av sikkerheten og vil unngå skader, er det en viss motvilje mot å etablere og etterleve systemer som skal bidra dette. Det må til en bevisstgjøring i alle ledd når det gjelder sikkerhet. Det gjelder ikke bare skytebasen, men vel så mye entreprenører og byggherre, sier Seland.

Det siste halvåret har det vært en rekke uhell i forbindelse med sprengningsarbeid. DSB skjerper nå kontrollen og gjennomfører en serie uanmeldte tilsyn med bransjen.

- Vi kan ikke akseptere at firmaer med lave priser, på grunn av manglende sikkerhetstiltak, utkonkurrerer seriøse aktører. Slurv med sikkerheten skal ikke være et konkurransefortrinn. Byggherre skal alltid forsikre seg om at kostnader forbundet med alle nødvendige sikkerhetstiltak er tatt med i anbudet fra den som skal utføre sprengningsarbeidet. Dersom dette ikke er inkludert, skal anbudet ikke aksepteres, sier avdelingsdirektør Torill Tandberg i DSB.

Les mer her