Ledige jobber presser boligprisene i sørvest

Mens markedet ser ut til å flate ut ellers i landet, øker fremdeles boligprisene i Rogaland. Et usedvanlig sterkt arbeidsmarked bidrar til å gjøre det attraktivt å bo på Sørvestlandet.

Boligsalg på «Gullkysten»

* Fra august til september i år holdt boligprisene seg stabilt i bare ett fylke i Norge: Rogaland.

* Boligprisene ellers i Norge gikk ned 1-3 prosent.

* Mens den gjennomsnittlige veksten for norske boligpriser har vært på 12 prosent det siste året, er veksten i Rogaland på hele 20 prosent.

* Prisveksten er størst i Sandnes og Stavanger

* Basert på utviklingen i arbeidsmarkedet, flytteaktiviteten, alderssammensetningen, inntektsnivået og boligtilbudet forventes det en fortsatt økning i boligprisene i 2008.

(Kilde: NAV, SSB, NEF, Eiendomsmegler1)

- Den brede, positive utviklingen i distriktet gjør at vi nesten kan kalle det Gullkysten, sier administrerende direktør Knut Sirevåg Eiendomsmegler1 SR eiendom til NTB.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) bekrefter at Rogaland, og Stavanger og Sandnes-regionen spesielt, står i en særstilling.

- Vi har ingen signaler som tilsier at boligprisene i denne delen av landet skal stagnere, sier Finn Tveter i NEF.

Han mener boligprisutviklingen i Stavanger og Sandnes-regionen må ses i sammenheng med arbeidsmarkedet. Ved NAV i Rogaland er det per i dag 3.471 ledige stillinger og bare 2.428 arbeidssøkere. Arbeidsledigheten er på rekordlave 1,1 prosent.

- Vi opplever at en kraftig manko på arbeidskraft presser opp lønningene, som betyr at folk har råd til å kjøpe bolig, sier daglig leder Trond Kristoffersen i Sandnes Sparebank.

I likhet med de andre eiendomsmeklere NTB har snakket med opplever Kristoffersen at salgsprosessen går tregere nå enn tidligere.

- Medias oppmerksomhet gjør nok at folk bruker mer tid på beslutningen om å kjøpe, men prisene går ikke ned.

Både Kristoffersen i Sandnes Sparebank og Sirevåg i Eiendomsmegler1 forventer stabile priser ut året og en økning i 2008.