Henriksen: Konstruerte tall fra Økokrim

Økokrim beskylder tidligere vannverkssjef Ivar T. Henriksen for å ha utnyttet Nedre Romerike Vannverk til egen vinning. Selv hevder Henriksen at Økokrims tall er konstruerte.

Førstestatsadvokat Lars Stoltenberg og hans våpendragere fra Økokrim brukte andre dag av rettssaken mot den tidligere vannverkssjefen til å dokumentere en mengde transaksjoner de mener Ivar T. Henriksen begikk i egen vinnings hensikt.

Den nå pensjonerte vannverkssjefen (69) nektet skyld på samtlige tiltalepunkter i Nedre Romerike tingrett da saken startet mandag. Det samme gjorde sønnen, Pål Henriksen (36) og de medhjelperne - slamkjøreren Eilert Støen, Hallvard E. Aanonli i firmaet Teknikk og Anlegg.

Maskiner til spottpris
Henriksen skal selv ha solgt pumper fra firmaet sitt Unitrade i Sør-Afrika for en drøy overpris til vannverket. Ved hjelp av en av de medtiltalte skal også han ha medvirket til at sønnen fikk kjøpt nesten ubrukte anleggsmaskiner til spottpris Vannverket betalte først dyrt for leasing av anleggsmaskiner som ikke ble brukt, og sønnens selskap overtok billig.

Meningen var at vannverket skulle beholde anleggsmaskinene, ikke at de skulle bli solgt til sønnens firma, påpeker Henriksen overfor NTB.

- Det er konstruerte tall dette her. Jeg leaset maskinene fordi man kunne trekke utgiftene fra på skatten. Det jeg er sur på nå, er at jeg leide en maskin til en verdi av 500.000 kroner for over 800.000, sier Ivar T. Henriksen til NTB og retter dermed kritikk til den medtiltalte Hallvard E. Aanonli.

Ingen kommentar
Ifølge tiltalen inngikk Nedre Romerike Vannverk to avtaler om å lease og leie to store hjullastere. Ingen av dem skal ha blitt nevneverdig brukt i løpet av leietiden og var mer enn nedbetalt da de etter avtalens utløp ble solgt til Pål H. Henriksens selskap VA Drill AS.

Førstestatsadvokaten sier han ikke kan kommentere Ivar T. Henriksens utsagn.
- Vi får vente til Henriksen skal forklare seg i retten. Da vil han få spørsmål om alle postene i tiltalen, sier Stoltenberg.

Tidligere på dagen la påtalemyndigheten fram en omfattende mengde med dokumentasjon om pengestrømmene fra Norge til Sør-Afrika. Gjennom salg av datautstyr for boremaskiner og pumper til det tyske firmaet Pfister og videre til entreprenørselskapet Peab og et annet firma i Norge, mener Økokrim at vannverkssjefen drev overfakturering i stor stil.

Pumper til millioner
- Det dreier seg om flere millioner kroner som ble overført til Henriksens selskap i Sør-Afrika, sier Stoltenberg til NTB.

Ivar T. Henriksen og familien investerte store summer i ni farmer i Sør-Afrika hvorfra det drives storviltjakt.

En av forsendelsene omhandlet en spesiell type pumper som vannverket på Romerike slett ikke hadde bruk for. Fabrikanten i Sør-Afrika tok 350.000 kroner for pumpene ved salg til Henriksens sørafrikanske selskap. Etter videresalg til kompanjonger i Tyskland og Norge, endte prisen til slutt på mer enn 3 millioner kroner da det kommunale vannverket betalte for varene i Norge.

- Her mener vi vannverket er belastet utgifter som er det helt uvedkommende. Det ble betalt en betydelig overpris for pumpene som har ligget ubrukt på et lager fra de ble anskaffet i 2000 og fram til 2007, sa aktor.