Stans forfallet

Vi vil gi honnør til NTNU-professor Svein Bjørberg som i årevis har vært en av våre fremste talsmenn når det gjelder å stanse forfallet på offentlige bygg og anlegg. Men dessverre har både han og andre talt til døve politikerører.

 

Vi synes det er trist og vi synes at det både er moralsk og økonomisk forkastelig at samfunnet ikke tar bedre vare på sine eiendeler. Det forfallet vi ser - og som politikerne også må se - er som om vi kaster penger på havet.

Det vil koste minst 150 milliarder kroner å sette i stand skoler, kirker og svømmehaller for å nevne noen kategorier bygg. I tillegg kommer enorme millardbeløp til infrastruktur som vei, bane, tunnel, kloakk og vann for å nevne noe. Mørketallene tror vi er svært store.

Dette vet politikerne - men å ta noen skikkelig grep - det gjør de ikke. Og for hver dag som går øker forfallet - og regningen. Det som kunne vært en liten reparasjon kan fort bli et millionsluk på grunn av udugelighet.

Det håpløse med situasjonen er at alle synes å erkjenne de faktiske forhold, men å gjøre noe - det synes nærmest umulig.