Tror ikke på enighet i AFP-utvalget

Fellesforbundets påtroppende leder Arve Bakke tror ikke det regjeringsoppnevnte AFP-utvalget vil bli enige om et felles forslag til ny AFP-ordning. Han spår full kamp om ordningen til våren.

AFP

*Avtalefestet pensjon (AFP) er en frivillig tidligpensjonsordning for personer som har fylt 62 år og som arbeider innenfor områder der det er tariffavtaler, og hvor AFP inngår i tariffavtalen. Dagens avtale gjelder fram til 2010.

*Pensjonen tilsvarer det man ville fått dersom man hadde fortsatt i arbeid fram til 67 år.

*AFP-mottakere i NHO-LO og YS-området får i tillegg 950 kroner per måned i skattefritt sluttvederlag. Innenfor finansnæringen og NAVO-området er det et skattepliktig tillegg på 1.700 kroner per måned, slik det også er i offentlig sektor.

*AFP gis ikke i kombinasjon med uførepensjon, etterlattepensjon, rehabiliteringspenger eller attføringspenger fra folketrygden.

Det gjorde Arve Bakke klart i sin tale til Fellesforbundets landsmøte mandag. Det såkalte AFP-utvalget ble nedsatt i juni under arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssens (Ap) ledelse. I utvalget sitter lederne av de store organisasjonene i arbeidslivet, som innen nyttår skal forsøke å komme fram til et forslag til ny avtalefestet pensjon (AFP) tilpasset det nye pensjonssystemet.

- Jeg tror ikke AFP-utvalget vil finne gode nok og akseptable løsninger. Til det er interessemotsetningene for store, sa Bakke, som er eneste kandidat til å overta ledervervet i Fellesforbundet etter Kjell Bjørndalen denne uken.

Arve Bakke tror det beste man kan håpe på fra AFP-utvalget er noen utkast til løsninger.

- Jeg spår full kamp om AFP i 2008 og ser ikke bort fra at dette kan utløse en konflikt, fastslo Bakke.

Han føyer seg dermed inn i rekken av dem som varsler en mulig storkonflikt i forbindelse med vårens tariffoppgjør.

Uenige om strategi
AFP-ordningen dominerte mandagens debatt på Fellesforbundets landsmøte. Det er åpen strid internt i forbundet om hvilken strategi man skal følge for å nå målet om at framtidens AFP skal være like god som dagens.

I dag kan ansatte i bedrifter med tariffavtale gå av med AFP ved fylte 62 år og få like høy pensjon som dem som står i arbeid til ordinær pensjonsalder på 67 år. I det nye pensjonssystemet, som innføres fra 2010, skal alle kunne gå av ved 62 år, men det er uklart hva som vil skje med AFP-ordningen.

Klubbleder Stein Aamdal ved Aker Verdal er den fremste talsmann for dem som vil ha vedtatt mest mulig konkrete krav før forhandlingene om en ny AFP-ordning blir innledet.

- Dersom vi skal mobilisere grunnplanet, må vi ha konkrete krav. La oss bruke Fellesforbundets styrke og troverdighet til å forsvare AFP, sa Aamdal til dundrende applaus fra landsmøtedelegatene i Folkets Hus i Oslo.

En rekke talere sluttet opp om Aamdal. Stein Måreng fra Oslo Bygningsarbeiderforening etterlyste «en mer presis målformulering» og sa at en rund formulering om at framtidens AFP ikke skal være dårligere enn dagens, ikke er nok til å tenne medlemmene.

- Det å si at alt skal være som før, engasjerer ingen, sa Måreng.

Misliker bastante krav
Forbundsledelsen ønsker på sin side ikke å fastsette for detaljerte og konkrete krav i forkant av AFP-forhandlingene.

- Det er ikke riktig framgangsmåte å vedta bastante krav her på landsmøtet, sier Arve Bakke.

Han betegner flere av kravene fra Stein Aamdal og de andre AFP-aksjonistene som «tekniske» og sier det er lite heldig å gå inn i forhandlinger i en slik bundet posisjon.

Selv om Bakke understreker at sliterne i arbeidslivet skal få en like god AFP-ordning i framtiden som i dag, gjentar han gang på gang at man må finne en balanse opp mot det store pensjonsforliket.

- Vi sa på siste landsmøte i 2003 at det skal lønne seg å stå lenger i arbeid, også pensjonsmessig. Da må vi ta konsekvensen av det, sier Bakke.
Tiden fram til torsdag skal benyttes til å prøve å meisle ut en samlet innstilling om AFP til landsmøtet. Hvis det ikke lykkes, vil det bli en kampavstemning.