Henriksen handlet for millioner men nekter alt

Tidligere vannverkssjef Ivar T. Henriksen (69) handlet utstyr for millioner av kroner på arbeidsgiverens regning. Mens Økokrim har tiltalt ham for grov utroskap, nekter han selv all skyld.

På samtlige av de 60 tiltalepunktene svarte Henriksen benektende da han mandag ble konfrontert med den omfattende tiltalen fra Økokrim i Nedre Romerike tingrett. Heller ikke sønnen, Pål H. Henriksen (36) eller slamkjøreren Eilert Støen og Hallvard E. Aanonli i selskapet Teknikk og Anlegg vedgikk straffskyld etter tiltalen.

- Private innkjøp
- Etter Økokrims oppfatning skal Henriksen ha benyttet seg av fiktiv fakturering for varer som ikke er levert, overfakturering av ting som er kjøpt, han belastet vannverket for kostnader som var disse selskapene helt uvedkommende og han har tilegnet seg utstyr til privat formål, sa statsadvokat Lars Stoltenberg i sin innledning.

Over flere år og med bistand fra samarbeidspartnerne mener Økokrim at Henriksen har underslått verdier for 68 millioner kroner fra Nedre Romerike Vannverk (NRV) og Sentralrenseanlegget RA-2.

Henriksen selv mener han ikke har gjort noe galt. Til flere medier som dekker rettssaken, har pensjonisten hevdet at han ikke brakte de kommunale selskapene i noen økonomisk vanskelig situasjon eller at han brøt budsjettene som var fastlagt for selskapene.

Tenkte langsiktig
- Ivar T. Henriksen hadde selv hånd om alle fakturaene i selskapene. I tillegg ble alle anskaffelser av mobilt utstyr utgiftsført ved anskaffelsen og ikke aktivert i balansen. Dette har vært viktige faktorer for gjennomføringen av det som er omtalt i tiltalen, sa Stoltenberg.

Han mener å kunne føre bevis for at den nåværende pensjonisten Ivar T. Henriksen har hatt et langsiktig perspektiv.

- Hans strategi var å ha tålmodighet og la tiden arbeide for seg, sa Stoltenberg.

Atomhull
Blant de største anskaffelsene Henriksen foretok var en svært kraftig rigg til å bore hull i fjell og løsmasser. Med alt utstyr som ble anskaffet, hadde riggen en verdi på om lag 17 millioner da den via en av medhjelperne ble overført til sønnens selskap i 2003 for 1 million kroner.

Våren 2003 inngikk selskapet VA Drill en avtale med det svenske firmaet Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB). Hensikten fra SKBs side var å prøve om det var mulig å bore store nok hull hvor de kunne oppbevare utrangert kjernefysisk brensel.

- Dette illustrerer hvor spesielt dette er. Hvorfor skal et vannverk kjøpe en rigg som kan brukes til å drille dype hull på nesten to meters bredde i fjell, sier statsadvokat Lars Stoltenberg til NTB.

Omfattende
Den omfattende etterforskningen startet etter at Aftenposten avdekket flere forhold i 2005. Siden har etterforskningen av Henriksens interesser ført politiet til både Tyskland og Sør-Afrika hvor det er foretatt ransaking og beslag.
Entreprenørfirmaet Peab er også på tiltalebenken og var den eneste av de tiltalte som erkjenner å ikke kunne utelukke at en tidligere ansatt har begått uregelmessigheter. Økokrim mener at det utelukkende er tidligere adm. direktør Roland Svensson som skal ha medvirket til straffbare handlinger. Svensson omkom under tsunamien i Thailand 2. juledag 2004.

Peab har tidligere blitt ilagt et forelegg på 15 millioner kroner, som selskapet nektet å betale.