Vil ha oljefondet ut av Burma-selskaper

Kjell Magne Bondevik har endret standpunkt, og ber finansminister Kristin Halvorsen om å trekke oljefondet ut av selskaper som samarbeider med juntaen i Burma.

- Regjeringen bør lovfeste økonomiske sanksjoner mot Burma, sier Kjell Magne Bondevik til Stavanger Aftenblad.

Men den tidligere statsministeren går lenger. Han ønsker også at regjeringen skal bruke Statens Pensjonsfond - Utland, populært kalt oljefondet, som et politisk virkemiddel overfor militærjuntaen.

- Selv om oljefondet ikke investerer direkte i burmesiske selskaper, er fondet inne i en rekke selskaper som har forretningssamarbeid med Burma.
Det gjelder blant andre koreanske Daewoo og franske Total.

- Dette handler om å gi riktige signaler overfor et særdeles brutalt diktatur. Finansministeren bør be Etikkrådet legge fram forslag om hvordan fondet kan trekke seg ut av selskaper som er inne i Burma, sier Bondevik.

Brende kritisk
Børge Brende, som sitter på Stortinget for Høyre og er tidligere statsråd i Bondevik-regjering, mener at utspillet om å bruke Oljefondet mot Burma-selskaper må vurderes seriøst.

- Etter min mening har ikke Finansdepartementet engang utnyttet dagens regler godt nok. Ett eksempel er koreanske Daewoo, som sannsynligvis eksporterer våpen til juntaen, sier Brende til Stavanger Aftenblad.

Ifølge en oversikt Norwatch har fått fra Tolldirektoratet er 154 norske selskaper involvert i handel med Burma. Det eksklusive treverket teak utgjør den største delen av importen fra Burma.

- Jeg synes det er veldig skuffende at disse importørene fortsatt tar inn teak fra Burma som bare kommer generalene i Burma til gode, sier Brende til NRK.

Hegnar tjener på Burma
Salg av teak i Burma er statsmonopolisert. Pengene fra norsk næringsliv går dermed direkte til militærregimet. Bondevik mener dette er svært beklagelig.

Trygve Hegnar-eide Windy Boats er blant de norske båtprodusentene som bruker teak fra Burma. Selskapets direktør Knut Heiberg Andersen sier selskapet ikke vil slutte å bruke det eksklusive treverket. Det er ikke forbudt å handle med Burma, påpeker han.