Offentlig opprulling kan ramme vannverksdirektøren

Når tidligere vannverksdirektør Ivar T. Henriksen møter i retten mandag, er det i en sak som er blitt rullet opp i full offentlighet. Han har bare vedgått «noe smårusk».

 

Fakta om vannverkssaken

Økokrim mener Ivar T. Henriksen og sønnen Pål H. Henriksen systematisk tappet de interkommunale selskapene Nedre Romerike Vannverk (NRV) og Sentralanlegget RA-2 for rundt 70 millioner kroner. Det klarte de med hjelp fra slamkjøreren Eilert Støen, Hallvard E. Aanonli i Teknikk og Anlegg og entreprenørselskapet Peab, ifølge den omfattende tiltalen på rundt 70 underpunkter.

De angivelige lovbruddene knyttet til NRV/RA-2 ble avslørt og rullet opp i Aftenposten og ble i lengre tid fulgt opp i resten av riksdekkende og lokale medier.
Distriktsrevisjonen konkluderte på sin side for åpne mikrofoner med at det hadde skjedd systematiske lovbrudd i et system som ble manipulert og kontrollert av vannverksdirektøren da granskningen av saken var ferdig.

Rettferdig rettssak?
Når Nedre Romerike tingrett mandag morgen starter den rundt ti uker lange hovedforhandlingen i straffesaken mot Henriksen, hans sønn og tre andre tiltalte er bevisene allerede kjent for offentligheten, drøftet og veid i mediene. Normalt vil ikke retten eller publikum ha noe særlig kjennskap til innholdet i aktoratets beviser før de blir lagt fram for retten.
Nå foreligger det en svært detaljert granskningsrapport på godt over 500 sider.

- Hva tror du om mulighetene for en rettferdig rettssak, advokat Else Bugge Fougner?
- Vi har bestemt oss for ikke å kommentere saken før den kommer opp for retten. Da blir det feil av meg å kommentere det aspektet, sier Henriksens forsvarer, advokat Fougner, til NTB.
Heller ikke aktor, førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim, vil kommentere saken.

Krever 70 millioner
Fougners klient og de fire andre medtiltalte står overfor et erstatningskrav på rundt 70 millioner kroner og lange fengselsstraffer. Tiltalen på grov økonomisk utroskap og grov korrupsjon har en strafferamme på 20 års fengsel.

Henriksen selv mener trolig at han ikke har gjort noe galt, men har vedgått overfor granskningsutvalget at det har vært «noe smårusk». Det er usikkert om han kommer til å erkjenne noen grad av skyld når saken starter mandag, men så langt tyder ingenting på at han kommer til å erklære seg skyldig etter tiltalen.

Hans sønn, Pål H. Henriksen, erkjenner ikke straffskyld på noen punkter i tiltalen, ifølge advokat Erling O. Lyngtveit.

Eilert Støen og Hallvard E. Aanonli hevder de er blitt lurt, ifølge Aftenposten, mens Peab nekter å vedta boten på 15 millioner kroner for sin innblanding i saken.

Systematisk tapping
Da granskerne fra distriktsrevisjonen la fram sin rapport konkluderte de med at det i flere tiår systematisk var tappet millioner på millioner av kroner fra NRV/RA-2. Midlene, maskiner, biler og gjenstander har gått med til Henriksens privatliv - blant annet den spektakulære jaktfarmen hans i Sør-Afrika.

For å lykkes med tappingen har Henriksen klart å lamme styret, satt så godt som alt av kontrollrutiner ut av spill og oppført seg på en måte som de ansatte følte svært truende, ifølge granskerne.

- Henriksens egen og andres vinning har vært grunnen til at denne virksomheten har pågått, sa privatetterforsker Erling Grimstad.