Imponert kong Harald åpnet Ormen Lange

Det var en imponert kong Harald som åpnet Ormen Lange-anlegget på Nyhamna i Aukra kommune ved Molde lørdag kveld.

Sammen med tidligere styreleder i StatoilHydro, Eivind Reiten, tok kongen grepene som skulle til. Begivenheten ble fulgt av over 11.000 mennesker på Aker stadion i Molde.

Kulingbyger fra sørvest og regn slo til samtidig med åpningen, men både kongen og dronningen tok uværet med godt humør.

- Jeg var her i 2003, og er imponert over hva de har fått til her ute, sa kong Harald til pressen etterpå. Spesielt var kongen imponert over størrelsen på anlegget, som er Norges største industriprosjekt noensinne.

Kastet skygger
Korrupsjonsanklagene mot Hydro kastet skygger over åpningen.
- Vi skulle gjerne vært denne saken foruten, sa konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro til pressen før kongeparet ankom til lunsj ved Rica Seilet Hotel i Molde tidligere lørdag, sammen med Moldes ordfører Jan Petter Hammerø og fylkesmann Ottar Befring i Møre og Romsdal.

Ved 18-tiden kom kong Harald og dronning Sonja med hurtigbåt fra Molde til Aukra for å foreta den offisielle åpningen av Ormen Lange-anlegget. De ble hjertelig mottatt av ordfører Aud Mork (KrF) på ferjekaia.

Ormen Lange har så langt har kostet 50 milliarder kroner. Fase 2 vil koste minst 16 milliarder kroner. I kostnader er dette Norges største industrianlegg. I størrelse dekker anlegget et areal tilsvarende 100 fotballbaner.
Da kongeparet ankom lørdag var det nedlagt nøyaktig 13.509.528 arbeidstimer på anlegget.

Reitens baby
Eivind Reiten gikk av som styreleder i StatoilHydro to dager før åpningen på Nyhamna. Likevel var det han, som sammen med fru Frøydis Odden, ønsket kongeparet velkommen. Reiten var også vertskap under hele åpningsarrangementet.

Reiten har hatt det overordnede ansvaret for gjennomføringen av Ormen Lange-prosjektet fra start. Det har vært hans baby, til tross for at han lørdag la vekt på at Ormen Lange har flere foreldre.

- I dag skal vi feire alle som har gjort det umulige mulig, sa Reiten.
Reiten nektet konsekvent å svare på spørsmål som ikke angikk Ormen Lange. Han fikk flere direkte spørsmål om Libya-affæren, men unnlot å svare.

Fusjonen mellom Statoil og petroleumsdelen i Hydro har også i stor grad vært Reitens verk. Det må ha vært ikke så rent lite bittert for Reiten å forlate posisjonen som styreleder i StatoilHydro etter fire dager, bare to dager før åpningen av Ormen Lange på hans egen hjemmebane, like ved Otrøya i Romsdal der han vokste opp.

Shells toppsjef
I tillegg til kongeparet, britiske og norske statsråder, var Shells toppsjef globalt, Jeoren Van der Veer, på plass under åpningen. Shell overtar nå ansvaret for Ormen Lange i driftsperioden som vil vare i 40 år, kanskje mer.

Under pressebriefingen var det Tom Røtjer, som har vært prosjektdirektør for Ormen Lange i Hydro, som orienterte om det enorme anlegget som står ferdig tre og et halvt år etter Stortingets vedtak, til riktig tid og til riktig pris.

Gassen fra Ormen Lange-feltet i Norskehavet er bare noen minutter på Nyhamna i Aukra før den er komprimert og klargjort for eksport til Easington i England gjennom verdens lengste gassrørledning, Langeled. Gassen skal dekke 25 prosent av britenes behov for gass. Statsråd Stephen Timms representerte britene, og var i Molde og på Nyhamna sammen med vår egen, ferske olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp).