Bjørndalen og Flåthen vil slåss for AFP

Fellesforbundet vil slåss for ordningen om avtalefestet pensjon (AFP). Da landsmøtet åpnet i Oslo lørdag, garanterte både LO-leder Roar Flåthen og forbundsleder Kjell Bjørndalen at de ikke ville akseptere en løsning som er dårligere enn i dag.

Fakta om AFP

- Fellesforbundets krav til en pensjonsreform er at vi skal ha en AFP som er minst like god som dagens. Den skal gi like stor pensjon som i dag livet ut. Så enkelt, men så viktig er kravet. Noe annet er helt uaktuelt, sa Bjørndalen i sin åpningstale til stor applaus fra salen.
LO-leder Flåthen var like klar.

- Det er utenkelig å akseptere en dårligere AFP-ordning enn den vi har i dag. Det står vi sammen om, og det skal vi kjempe for, sa Flåthen i sin hilsningstale.

Møtt med krav
Det femte landsmøtet i Fellesforbundet ble møtt med et stort opprop i flere aviser der medlemmer av forbundet setter fram krav til en fremtidig ordning. Hovedkravet er at AFP skal gi samme livsvarig pensjon fra ordinær pensjonsalder som om man hadde fortsatt i jobb til 67 år.

Verken Bjørndalen eller Flåthen kommenterte disse kravene i sine taler.
- Hvordan AFPen endelig vil se ut, kan vi ikke si noe om i dag. Det er minst tre parter som vil være med å bestemme det. Det er først og fremst LO og NHO. NHO vil ikke gi ved dørene, noe annet ville overraske veldig. De vil vise til at AFP koster bedriftene mer enn nok i dag og at den vil koste betydelig mer om noen år. Staten vil også ha et ord med i laget fordi den skal finansiere en betydelig del. Resultatet må til slutt bli noe alle tre parter kan stå bak, sa Bjørndalen.

Flåthens utgangspunkt er at sliterne må få en verdig avgang. Han så for seg kraftig motstand både fra politiske partier og arbeidsgiverne.

- Debatten om AFP viser hvor sterkt ordningen står hos oss. Vi vil sikre en AFP som er forutsigbar og som er å stole på, lovet LO-lederen.

Ikke alt innfridd
Bjørndalen, som går av som leder etter landsmøtet, takket landsmøtedelegatene for at de hadde vært med på å sikre landet en ny regjering. Han var likevel ikke fornøyd med alt den foretar seg og kom med kritikk av noen av forslagene i statsbudsjettet.

- Vi er skuffet over at det ikke er kommet et industrikraftregime på plass. Dette haster veldig. Vi er skuffet over at regjeringen foreslår tilstrammingen i permitteringsordningen i stedet for forbedring og vi er skuffet over at regjeringen ikke foreslår grønne sertifikater fordi vi trenger mer fornybar energi, sa han.

Sosial dumping
I tillegg til AFP vil sosial dumping bli et hett tema på landsmøtet. Bjørndalen gjorde det klart at forbundet ikke vil akseptere at noen beriker seg på andres arbeidskraft.

- Utenlandske arbeidere skal ha de samme rettighetene og forholdene som nordmenn. Her er vi kompromissløse, sa han.

Siden forrige landsmøte for fire år siden har trolig 150.000 arbeidstakere fra nye EØS-land fått arbeid i Norge. Noen få er fagorganisert.

- Vår holdning er at de skal være velkomne. Vi skal ikke stenge dem ute. De skal føle seg trygge og verdsatt her, sa forbundslederen.