Helge Lund: Vil ha alle fakta på bordet

Konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro vil bruke den tida som er nødvendig for å få alle fakta på bordet i Libya-saken.

Hydros Libya-avtale

* Forholdene som skal granskes av det amerikanske advokatfirmaet Sullivan & Cromwell, stammer fra oljeselskapet Saga Petroleum og avtaler som ble inngått i 1999.
* Hydro stanset arbeidet med å få tilgang på et leteområde i Libya etter oppkjøpet av Saga samme år på grunn av mistanker om snusk og uregelmessigheter.
* Hydro betalte likevel ut 6,85 millioner dollar, rundt 61 millioner kroner etter datidens dollarkurs, i konsulenthonorarer i 2000 og 2001.
* I tillegg ble en faktura på 300.000 dollar, over 2,6 millioner kroner etter datidens kurs, utbetalt i 2000 til en av operatørene. En lignende faktura på 900.000 dollar, over 7 millioner kroner basert på datidens kurs, ble stanset i 2002 etter mistanke om at betalingen kunne være i strid med Hydros etiske regelverk.
* Økokrim har bedt ledelsen i Hydro og ledelsen i StatoilHydro om et møte i neste uke for å høre om hva som er avdekket internt om denne saken og hvordan selskapene legger opp sin videre gransking.

Fakta om Ormen Lange

*Ormen Lange er Norges nest største gassfelt etter Troll.
*Ormen Lange-feltet ligger i Norskehavet 120 kilometer nordvest for Kristiansund.
*Feltet ble første gang påvist av Hydro i 1996.
*Rettighetshavere i Ormen Lange-lisensen er StatoilHydro 28,7 prosent, Norske Shell 17,2, Dong Energy 10,9, Esso Norge 7,2 og Petoro 36 prosent.
*Operatører for Ormen Lange er Norsk Hydro i utbyggingsfasen og Norske Shell i driftsfasen.
*De utvinnbare reservene er beregnet til 385 milliarder Sm3 tørrgass og 28,5 millioner kubikkmeter kondensat. Beregnet produksjon er 20 milliarder kubikkmeter tørrgass i året, og 6.000 til 8.500 kubikkmeter kondensat i døgnet.
*Langeled er transportrørledningen fra Ormen Lange landanlegg på Nyhamna i Aukra ved Molde til Easington i England. Langeled er 1.200 kilometer lang, og er verdens lengste gassrørledning under vann.
*Gass fra Ormen Lange skal dekke 25 prosent av britenes behov for gass.
*Eksportrørledningen bli en del av Gassled operert av Gassco.
*Nyhamna blir Norges femte mottaksanlegg for naturgass.

Konsernsjefen sier StatoilHydro har hyret inn forretningsadvokater som skal ta seg av arbeidet med å granske alle fakta rundt Sagas og senere Hydros petroleumsvirksomhet i Libya.

Saken er oversendt Økokrim og StatoilHydros advokater og representanter for Hydro er innkalt til møte i neste uke for å redegjøre for saken. Lund sier han ikke vet om Økokrim vil sette i gang noen egen gransking. Sjefen for Økokrim, Einar Høgetveit, sa til NTB fredag at hensikten med møtet blant annet er å finne ut hvordan selskapene har lagt opp den videre granskingen av saken. Det foreligger ingen siktelse i saken.

Festdag
Lund møtte pressen i Molde i forkant av det som skulle være den store festdagen for det nye selskapet StatoilHydro - åpningen av det gigantiske gassanlegget Ormen Lange. På spørsmål om Libya-saken og Eivind Reitens avgang som styreleder i StatoilHydro kaster skygger over feiringen, sier Lund at han gjerne skulle vært saken foruten, men at feiringen går som planlagt.

- Ormen Lange er et fantastisk prosjekt og åpningen skal gjennomføres som planlagt likevel, sier Lund.

Lund sier StatoilHydro vil samarbeide med Hydro om det interne granskingsarbeidet, men at det er nødvendig å konsentrere seg om det som etter hans mening er viktig akkurat nå - nemlig drift, forvalte utviklingen av selskapet og integrasjonsprosessen mellom de to selskapene. Han sier det skal være likeverdig behandling av alle ansatte i det nye selskapet enten de kommer fra Statoil eller Hydro.

Reiten tok støyten?
På spørsmål om Reiten har tatt støyten for andre som kanskje heller burde trukket seg, svarer Lund at dette er trist både for Reiten og for StatoilHydro som fikk dette så tidlig i integrasjonsprosessen.

- Men jeg respekterer Reitens beslutning, sier Lund.
Han vil ikke spekulere i om andre i konsernledelsen må gå.

- Jeg har full tillit til alle i konsernledelsen. Det er ikke riktig eller rettferdig av meg å si noe mer om et slikt spørsmål, sier han.

Valgkomiteen i StatoilHydro trer sammen i neste uke for å finne en erstatter for Reiten.